Protestele fermierilor şi transportatorilor au fost în cea mai mare parte rezolvate, graţie disponibilităţii şi intervenţiilor prompte ale Guvernului susţinut de PNL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest context, este foarte important ca protestatarii să fie ascultaţi, astfel încât decidenţii să înţeleagă problemele care îi frământă şi, împreună cu ei, să găsească soluţiile adecvate în scopul rezolvării.

Una dintre măsurile luate de Executiv este emiterea unei dispoziţii potrivit căreia vor fi efectuate ample verificări în teren, referitoare la ansamblul neregulilor şi doleanţelor semnalate de protestatari, astfel încât să rezulte decizii de rezolvare pertinente şi corecte.

Între revendicările deja rezolvate se numără stabilirea unor culoare dedicate la frontiere şi în Portul Constanţa, care să permită doar tranzitarea autocamioanelor din statele membre ale Uniunii Europene, cele din afara UE urmând să treacă pe un tronson separat. De asemenea, s-a decis reglementarea aplicării amenzii pentru lipsa rovinietei, în cazul în care timpii petrecuţi în aşteptare pentru trecerea frontierei depăşesc valabilitatea rovinietei pentru ziua respectivă.

O altă măsură luată este stabilirea unor limite, în conformitate cu legislaţia europeană şi din alte state membre ale UE, privind toleranţa pentru depăşirea greutăţii camioanelor la maximum 5%.

Un alt avantaj pentru transportatori şi fermieri va fi impunerea unor limite, în perioada campaniilor agricole, pentru autocamioanele care transportă cereale colectate din câmp către zonele de depozitare. Astfel, distanţele se menţin în limita de 70 de kilometri, conform legii, iar tonajele pot fi depăşite cu maximum 10%, raportat la tonajele legal premise.

În ceea ce priveşte preţul şi accizele la motorina pentru agricultură, fermierii români beneficiază de sprijinul maxim pe care îl pot primi, conform normelor europene, respectiv de 1,63 lei/litrul de motorină. În plus, Guvernul a acordat un sprijin suplimentar, de 2 lei/litrul de motorină, pentru jumătate din cantitatea de motorină folosită de fermierii din sectorul vegetal. Practic, o parte importantă a fermierilor au beneficiat de 3,63 de lei/litrul de motorină folosit în agricultură, ceea ce înseamnă jumătate din preţul carburantului.

Sunt convinsă că deciziile adoptate de Guvernul susţinut de PNL vor fi în avantajul transportatorilor şi fermierilor, astfel încât aceştia să îşi poată rezolva cu celeritate problemele şi să îşi continue activităţile, pentru a conferi plus valoare economiei naţionale.

Deputat PNL ELENA HĂRĂTĂU,

Circumscripţia Electorală nr. 4 Bacău

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.