Bucureştenii inhalează cianuri! Deşeuri toxice descoperite la groapa Glina! Deşi a fost suspendată activitatea gropii de gunoi Glina de catre Garda Naţională de Mediu, aceasta continuă să funcţioneze şi să polueze nestingherită sub nasul autorităţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Încă un apel deschis al locuitorilor din comuna Glina, Popeşti Leordeni şi ai celor din cartierele învecinate cu groapa de gunoi Glina (Berceni, Titan, Sălăjan, Pantelimon, 23 August) pentru a arăta autorităţilor cum groapa de gunoi Glina - sancţionată în urma controlului efectuat în perioada 21.06-26.06.2017 de către Garda Naţională de Mediu care a descoperit funcţionarea fără autorizaţie a acestuia, motiv pentru care a aplicat o amendă contravenţională de 60.000 lei, precum şi sancţiunea de suspendare a activităţii - continuă să funcţioneze şi să polueze constant atat aerul cît şi panza freatică şi nu cu orice substanţe dănătoare ci chiar cu cele extrem de periculoase, cianurile.

Procurorii au descoperit cu ceva timp în urmă o adevărată bombă ecologică la Glina, după ce patronul unei firme ieşene a a adus la groapa de gunoi de lângă Bucureşti reziduuri cu cianuri şi alte substanţe periculoase.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii şocante despre activităţile care aveau loc la groapa de gunoi Glina. Anchetatorii au aflat că la groapa de gunoi Glina au fost aduse substanţe extrem de periculoase.
 ”Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obţinerea unor nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase – şlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la ICIM Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM Bucureşti”, se arată într-un raport al procurorilor de la Parchetul General.
 Cele două tone de deşeuri s-au dovedit a fi extrem de periculoase spun procurorii, conţinând printre altele şi cianuri.

”Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiştilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi S.C. W.R. S.R.L., deşeurile analizate fizico-chimic sunt deşeuri de tip nămol sau şlam rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafeţelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-a determinat pH-ul şi conţinutul de substanţă uscată, prezenţa şi concentraţiile azotului amoniacal, sulfaţilor, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice şi ale produselor petroliere totale”, se arată în comunicatul procurorilor. (Mai multe informaţii puteţi citi pe https://www.libertatea.ro/stiri/stiri-interne/bucurestenii-inhaleaza-cianuri-doua-tone-de-deseuri-toxice-descoperite-la-groapa-glina-1519935, ziarul Libertatea din 22 iunie 2016).

De altfel, firma acuzată că a depozitat la groapa de gunoi Glina deşeurile periculoase, cu potenţial letal, a fost trimisă în judecată împreună cu cel care o administra sub acuzaţia că a poluat mediul cu substanţe periculoase, pentru că nu s-a asigurat că deşeurile vor fi neutralizate. Practic viaţa a sute de oameni a fost pusă în pericol, căci nu este exclus ca aceste substanţe să fi pătruns în pânza freatică.

Probele ridicate atunci din aceste deşeuri au indicat substanţe periculoase pentru mediu.

"Am văzut în tabel prezenţa cadmiului. De exemplu este responsabil la nivel mondial pentru 7 la sută dintre afecţiunile renale cronice, este şi un element cu un timp biologic de înjumătăţire foarte ridicat. Adică odată patrunsă o cantitate de cadmiu în organism, jumătate din cantitate se elimină in 10-15 ani", spune prof. dr. Laurenţiu Trictor, de la Facultatea de Chimie.

Atunci specialiştii de la garda de mediu au precizat că au izolat aceste substanţe cu potenţial letal, însă nu se ştie de cât timp depozita această firmă deşeurile la Glina. În concluzie: e greu de estimat cât de grav a fost afectat mediul înconjurător. (mai multe informatii puteti citi pe https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/firma-acuzata-ca-in-2010-a-depozitat-la-groapa-de-gunoi-glina-2-tone-de-deseuri-periculoase-trimisa-in-judecata.html  din 22 iunie 2016).

Problema de la groapa de gunoi Glina, cunoscuta de toate autoritatile implicate, o reprezintă distanţa extrem de mică faţă de locuinţele cetăţenilor din comuna Glina. Groapa de gunoi Glina, operată de ECOREC S.A., încalcă cele mai elementare prevederi ale legislaţiei de mediu privind distanţa faţă de locuinţe, care ar trebui să fie de minim 1000 m (Ordinul 119/2014, art.11.1). Conform documentelor expuse pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, distanţele la care se află unele locuinţe sunt mai mici chiar şi de 100 metri, respectiv de 70  metri.

Locuitorii din zonele învecinate gropii de gunoi Glina, scăpaţi ca prin minunte de incendierea caselor, otrăviţi de deşeurile periculoase care sunt depozitate la aceasta groapă şi de cianurile care se răspândesc şi spre Bucureşti, cred că  autorităţile au şi alte pârghii de aplicare a unor sancţiuni pentru închiderea efectivă a gropii de gunoi şi încetarea poluării, conform obligaţiilor legale ce le revin. 

Suspendarea activităţii prevăzută în procesul verbal de sancţionare pentru o autorizaţie care nu mai avea termen de valabilitate reprezintă o pârghie de continuare a activităţii gropii de gunoi Glina şi în consecinţă permite răspândirea în continuare a substanţelor toxice în apele şi în aerul din jurul depozitului şi din zonele învecinate cu acesta.

Localnicii foarte indignaţi vor să îi aducă la faţa locului pe cei care întocmesc diverse studii prin care demonstrează că nu este afectată sănătatea locuitorilor din Glina şi Popesti-Leordeni. “Îi invităm să stea cu noi aici macar o oră, să vadă cum le cade gunoiul în cap si sunt mâncaţi de şobolani şi tot felul de vietăţi crescute la dimensiuni şi de jumătate de metru şi să respire împreună cu noi vaporii de la cianurile depozitate la groapa. Suntem convinşi ca nu vor rezista şi vor fugi imediat”, spun locuitorii din zonă.

Ani la rând, localnicii din Glina şi din Popeşti-Leordeni au depus reclamaţii peste reclamaţii. Nu s-a rezolvat nimic. Circuitul petiţiilor este încârligat şi nu duce nicăieri. Primăria îşi declină competenţa şi petiţia pleacă mai departe la Garda de Mediu, care o trimite la Ministerul Mediului. De la Ministerul Mediului se duce la Agenţia pentru Protecţia Mediului, de unde pleacă la Garda Naţională de Mediu, se intoarce înapoi la Primărie şi tot aşa.

Cetăţenii afectaţi de groapa de gunoi Glina, ajunşi la disperare, au apelat la această formă de scrisoare deschisă adresată autorităţilor în speranţa că se vor găsi soluţii pentru stoparea funcţionării gropii de gunoi după aplicarea sancţiunilor de suspendare a activităţii de către Garda Naţională de Mediu şi că vor găsi înţelegere pe această cale de comunicare publică pentru a nu fi reautorizată bomba ecologică de la Glina, împotriva sănătăţii şi a vieţii lor paşnice.

Despre Asociaţia Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă

A.E.D.E are ca obiectiv siguranţa şi protecţia mediului şi reprezintă interesele comunităţii locale din localităţile Glina şi Popeşti-Leordeni afectate de factorii de mediu dăunatori proveniţi de la groapa de gunoi Glina şi apără cetăţenii de abuzurile comise pe seama sănătăţii acestora.

Experienţa consolidată a membrilor Asociaţiei A.E.D.E  în cadrul altor asociaţii au dus la obţinerea de rezultate remarcabile în lupta pentru protecţia mediului.

A obţinut un prim succes privind identificarea funcţionării fără Autorizaţie de mediu a gropii de gunoi Glina. În perioada 21.06-26.06.2017, la sesizarile noastre, Garda Naţională de Mediu a efectuat o acţiune de control la depozitul de deşeuri Glina şi a descoperit funcţionarea fără autorizaţie a acestuia, motiv pentru care a aplicat o amendă contravenţională de 60.000 lei, precum şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii operatorului economic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.