Documentarul ”30 de ani şi 15 minute” este un manifest, un altfel de protest, un semnal de alarmă. Ştefan Mandachi, autorul filmului, declară că va dona încasările obţinute din vânzarea biletelor pentru sprijinirea victimelor accidentelor rutiere dar şi către alte cauze în care crede.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După premiera din luna august, avută în cadrul TIFF Cluj-Napoca prin 2 proiecţii sold out, filmul documentar ”30 de ani şi 15 minute” şi-a început călătoria prin ţară. A poposit în grădini de vară, în cinematografe, printre oameni, ducând cu el un singur mesaj, extrem de puternic: încă avem nevoie de autostrăzi, oamenii încă mor pe drumurile ţării, iar lupta pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra situaţiei dezastruoase privind drumurile noastre trebuie să continue.

În România, anual mor peste 2000 de oameni în accidente rutiere. Uitaţi şi trecuţi cu vederea de autorităţi, care încă ezită să formuleaze răspunsuri la întrebarea ce se vrea a fi şi laitmotivul filmului „30 de ani şi 15 minute”: ”Cine este vinovat că România este ţara cu cele mai puţine autostrăzi din Uniunea Europeană?” 

Ştefan Mandachi, regizorul filmului, militează pentru conştientizare şi acţiune, pentru ca fiecare dintre noi, cetăţenii acestei ţări, să luăm atitudine, ”să luptăm permanent pentru cauze dureroase”, după cum el spune. Nu întâmplător, a hotărât ca parte din încasările obţinute din vânzările de bilete la filmul ”30 de ani şi 15 minute” să fie donate pentru sprijinirea victimelor accidentelor rutiere.  Un gest, ca un îndemn la acţiune. Ca o reacţie firească la nevoia de a fi prezent, implicat şi pus pe fapte care să poată schimba în bine lumea în care trăim.

Cum oare aş fi putut aduce laolaltă atâţia politicieni, jurnalişti, oameni ce au suferit în urma accidentelor rutiere, care să răspundă la întrebarea „Cine sunt cei vinovaţi pentru lipsa autostrăzilor din România”? Prin filmul ăsta vreau să vă îndemn să facem cu toţii câte un metru de ceva, m-am săturat să privim deasupra gropii, să stăm tăcuţi de parcă ne place acolo. 

Voi dona încasările obţinute din vânzarea biletelor, acest film este de fapt un act de protest, nu un mod de a câştiga bani.

 ”30 de ani si 15 minute” va sta în cinema atâta vreme cât este cerere din partea spectatorilor. Am muncit enorm împreună cu o echipă mare de oameni timp de un an şi jumătate ca să aducem un gram de conştientizare în societatea românească! Ar fi mare păcat să nu împrăştiem mesajul filmului, aşa că vă cer ajutorul, invitându-vă în număr cât mai mare la cinema”,  declară Ştefan Mandachi.

La 30 de ani de la căderea regimului comunist, avem imaginea unei ţări aflate pe ultimul loc în Europa pentru numărul extrem de mic de kilometri de autostradă, dar pe primul loc la numărul de morţi în accidente rutiere. În 2019, antreprenorul Ştefan Mandachi construieşte 1 metru de autostradă pe terenul lui, pentru a atrage atenţia autorităţilor care, în ciuda multiplelor promisiuni, nu au reuşit în toţi aceşti ani să construiască o autostradă în toată regiunea Moldovei iar pe 15 martie 2019 cheamă populaţia României la o grevă de 15 minute în semn de protest. O realitate pe care Ştefan Mandachi o prezintă în film, ca pe un act de revoltă şi de dorinţă de schimbare.

”30 de ani şi 15 minute”, un documentar care te pune pe gânduri şi te îndeamnă să iei atitudine. Acum, în cinematografele din toate ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.