Electricitatea a devenit un confort obişnuit pentru majoritatea dintre noi. Lipsa acestei resurse poate cauza dezastre financiare şi tragedii legate de viaţa populaţiei. Panele de curent sunt neplăcute, mai ales că pot pune în pericol funcţionarea aparatelor casnice şi de aceea este esenţial să ai la dispoziţie o sursă alternativă de generare a curentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ce să iei în calcul pentru alegerea generatorului electric potrivit nevoilor tale?

În mediile rurale sau izolate se produc adesea pane de curent, aşadar un generator electric este primordial. Cu toate acestea este foarte important să cauţi un model care să îţi satisfacă nevoile, iar o alegere neinspirată produce doar risipă de bani.

  • Modelul staţionar pentru utilizare majoră

Un generator electric staţionar trebuie instalat de un expert în domeniu. Acesta va găsi spaţiul optim pentru instalare şi va crea legătura corespunzătoare cu reţeaua de electricitate, pentru ca în cazul unei pane de curent, generatorul să pornească instant. Generatorul electric staţionar este ideal pentru case de vacanţă sau locuinţe în medii rurale sau izolate în care petreci mai mult timp. Puterea de funcţionare variază între 16 şi 24 de ore.

  • Modelul staţionar pentru utilizare medie

Acesta este indicat drept sursă alternativă de energie pentru anumite aparate din casă, în momentele de întrerupere a energiei electrice principale. Un model cu funcţionare a motorului pe benzină asigură furnizarea de energie electrică pentru 8-10 ore.

  • Model portabil

Generatorul de curent electric portabil oferă posibilitatea de a-l lua în vacanţe, de a-l muta rapid dintr-un loc în altul în locuinţă, fără efort şi fără să ocupe mult spaţiu. Puterea furnizată este redusă şi în nici un caz nu asigură energia electrică furnizată de o sursă principală. Sunt modele potrivite pentru a alimenta aparatele electrocasnice.

  • Puterea generată

Există trei limite de putere: 500 – 2200W (modele portabile), 2200 – 5500W (modele pentru utilizare medie) şi 5500 – 10000 W pentru utilizare majoră.

Verifică puterea de funcţionare a fiecărui aparat din casă, stabileşte dacă este de tip inductiv (frigider, maşina de spălat, neoane, aer condiţionat, bormaşina, pompa de apă) sau rezistiv (televizor, calorifere electrice, plită electrică, radio, cuptor electric) şi calculează totalul puterii absorbite de aceste aparate în mod simultan.

Doar aşa, vei găsi generatorul necesar pentru locuinţa ta. Aparatele inductive consumă mai multă energie la pornire decât în timpul funcţionării. Fă o listă care să cuprindă toate aparatele electrice din casă. Dacă majoritatea intră în categoria celor inductive, atunci cu siguranţă ai nevoie de un generator electric cu valori între 7000 – 10000W. Aparatele electrice rezistive necesită un generator electric cu puterea de 3000 – 5000W. Desigur, trebuie să faci un calcul total al puterii consumate de acestea simultan şi să optezi pentru un model cu putere mai mare.

  • Tensiunea

Tensiunea corectă este cea calculată în funcţie de particularităţile aparatelor pe care vrei să le conectezi. Aşadar, generatoarele electrice pot fi monofazate sau trifazate. Aparatele electrocasnice şi cele de bricolaj funcţionează în regim monofazat, deci vei avea nevoie de un model monofazat pentru aparate care funcţionează la 230V. Generatoarele electrice trifazate alimentează motoare de 400V sau de 230V, dar niciodată nu va putea fi utilizat exclusiv pentru aparate monofazate.

  • Tipul de combustibil

Generatorul electric poate funcţiona pe motorină sau benzină. Generatorul electric diesel este cel mai puternic model, indicat pentru locuinţe cu necesităţi majore. Costurile sunt evident, mai crescute faţă de modelul funcţionabil pe benzină, dar reparaţiile şi întreţinerea sunt mai ieftine.

Generatoarele de curent electric pe benzină sunt la mare căutare, datorită modului silenţios în care funcţionează. Acestea se remarcă prin dimensiunile compacte, modul uşor de instalare şi costuri mai mici de achiziţie decât generatoarele electrice diesel.

  • Tipurile de pornire

Generatorul electric dispune de trei opţiuni de pornire: cheie, sfoară sau mod automat.

Pornirea cu sfoară este tipică generatoarelor portabile. Procesul de pornire cu sfoară nu este dificil, dar există riscul să compromiţi aparatul după multe încercări eşuate.

Pornirea la cheie este cea mai simplă metodă de activare a generatorului.

Modul automat este cel specific generatoarelor performante, precum sunt cele staţionare. Generatoarele staţionare vor porni automat în cazul întreruperii curentului electric de la reţea.

  • Alte cerinţe importante

Calitatea structurii şi a materialelor care compun generatoarele electrice sunt criterii vitale de care depinde longevitatea acestora. Carcasa trebuie să prezinte un grad crescut de rezistenţă la şocuri, la acţiunea razelor solare şi umezeală. De asemenea, generatoarele electrice diesel pentru uz casnic trebuie să includă o carcasă de diminuare a zgomotelor.

Generatoarele de curent electric recomandate sunt cele prevăzute cu un număr de până la 4 prize pentru situaţii de urgenţă.

Roţile simplifică transportarea dispozitivului şi în lipsa acestor accesorii, vei avea nevoie de ajutor suplimentar pentru a muta generatorul dintr-un loc în altul.

Datorită acestui ghid de cumpărături, căutarea unui generator de curent electric care să răspundă nevoilor tale individuale este scutită de stres şi cheltuieli inutile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.