Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, precum şi indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii în cazul lui Gabriel Avram, consilier local pentru mandatele 2012 - 2016 şi 2016 - 2020 în comuna Rucăr, judeţul Argeş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AVRAM GABRIEL s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada deţinerii mandatului 2012-2016 de consilier local, întrucât  societatea  comercială Nic-Com-Geo S.R.L. (la care acesta, împreună cu soţia sa, deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator) a încheiat cu Primăria Rucăr contracte comerciale de furnizare produse, prin care societatea amintită a furnizat Primăriei Rucăr materiale de construcţii şi materiale de întreţinere în cuantum de 135.328,65 de lei.

AVRAM GABRIEL a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 90 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia "(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective. (2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local”.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

De asemenea, întrucât persoana evaluată nu a menţionat în declaraţiile de interese depuse în calitate de consilier local pentru mandatul 2012-2016 nici deţinerea calităţii de asociat şi a funcţiei de administrator la S.C. Nic-Com-Geo S.R.L., nici contractele comerciale de furnizare produse încheiate de către această societate comercială cu Primăria Rucăr, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung-Muscel, judeţul Argeş, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către AVRAM GABRIEL a infracţiunii de fals în declaraţii, prevãzutã de art. 326 din Codul Penal al României.

Potrivit dispoziţiilor art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, constituie fals în declaraţii „declararea necorespunzãtoare a adevărului, făcutã unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoarã activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe”.

Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. AVRAM GABRIEL a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apãrare.

"Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

"Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publicã […] pe o perioadã de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o funcţie eligibilã, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţionalã de Integritate îşi exercitã atribuţiile cu respectarea principiilor legalitãţii, confidenţialitãţii, imparţialitãţii, independenţei operaţionale, celeritãţii, bunei administrãri, precum şi al dreptului la apãrare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.