Agenţia Naţională de Integritate în parteneriat cu Transparency International Romania au organizat joi, 28 ianuarie 2021, conferinţa de prezentare a rezultatelor proiectului „LINC – creşterea capacităţii administraţiei publice centrale în prevenirea şi identificarea cazurilor de conflicte de interese, incompatibilităţi şi averi nejustificate”, cod SMIS 118824 / cod proiect: SIPOCA451.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezenţa celor peste 50 de participanţi, reprezentanţii ANI şi TI-România au reliefat obiectivele îndeplinite ale proiectului, cele mai importante dintre acestea constând în:

  • Elaborarea şi diseminarea a trei proceduri unitare pentru prevenirea incidentelor de corupţie – proceduri care urmează să fie implementate în instituţiile din administraţia publică centrală;
  • Instruirea a peste 390 de persoane în domeniul transparenţei, integrităţii şi prevenirii corupţiei;
  • Elaborarea unui document de politică publică privind standarde de integritate aplicabile membrilor Parlamentului şi candidaţilor la alegerile parlamentare.

Lansat în 2018, proiectul LINC a avut menirea de a crea instrumente eficiente de răspuns la recomandările formulate de GRECO în raportul privind Runda a IV-a de evaluare, precum şi cele exprimate de Comisia Europeană prin rapoartele MCV.

„Sistemul de declarare a averilor şi a intereselor are încă multe lacune şi necesită îmbunătăţiri. Proiectul LINC a venit în sprijinul instituţiilor centrale cu scopul de a clarifica cadrul normativ referitor la procedura de declarare, prevenirea conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor, dar şi pentru a oferi mecanisme prin care entităţile publice îşi pot creşte capacitatea internă de prevenţie. Instrumentele create şi diseminate în cadrul acestui proiect pot fi folosite de instituţii pentru implementarea imperativelor Strategiei Naţionale Anticorupţie”, a declarat Silviu Popa, secretar general al Agenţiei Naţionale de Integritate.

 

„Încă din faza de scriere a acestui proiect, ne-am propus să venim cu soluţii la unele dintre problemele identificate inclusiv prin Strategia Naţională Anticorupţie, soluţii ale căror efecte să dureze pe termen mediu şi lung. Este de subliniat buna colaborare dintre societatea civilă şi instituţiile publice, iar TI-Romania a colaborat foarte bine cu echipa Agenţiei Naţionale de Integritate în acest proiect. Proiectul LINC este un exemplu din această perspectivă deoarece a fost menţionat ca bună practică atât în raportul GRECO, cât şi în raportul MCV, lansate în 2019” a menţionat Georgeta Filip, specialist relaţii publice Transparency International Romania.

Proiectul LINC a fost un proiect de succes, atât prin numeroasele activităţi desfăşurate, evenimentele de dezbatere şi instruire organizate pentru reprezentaţi ai instituţiilor cheie şi prin materialele elaborate de echipa de experţi, cât şi prin prisma adaptării la regulile impuse de pandemia de COVID-19”, a spus Daniel Belingher, managerul de proiect pentru LINC.

Conferinţa de prezentare a rezultatelor proiectului LINC  a avut loc în sistem online şi a adunat peste 50 de participanţi din cadrul unor instituţii precum: Direcţia Generală Anticorupţie, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Culturii, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Consiliul Concurenţei.

Toate materialele elaborate în cadrul proiectului LINC pot fi consultate pe site-ul de proiect: www.proiect-linc.ro .

Proiectul LINC a fost implementat de Agenţia Naţională de Integritate în parteneriat cu Transparency International Romania, în perioada 30 iulie 2018 – 30 ianuarie 2021, şi cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020. Obiectivul general al proiectului a constat în îmbunătăţirea activităţii de identificare, sancţionare şi prevenire a cazurilor de incompatibilităţi, conflicte de interese şi averi nejustificate la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale şi Parlament.

Pentru mai multe informaţii despre proiect, vă rugăm să contactaţi: Patricia Berianu, specialist comunicare instituţională şi media, e-mail: patricia.berianu@transparency.org.ro. De asemenea, informaţii suplimentare sunt disponibile şi pe site-ul proiectului: www.proiect-linc.ro

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.