Avizul pozitiv al Comisiei de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru Raportul de ţară al României demonstrează, fără echivoc, progresele înregistrate de ţara noastră în domeniile cheie de referinţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În special, a fost apreciat proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), calificat drept un pas important în independenţa justiţiei şi în definirea statului de drept.

Documentul APCE relevă şi evoluţiile considerabile reuşite de România în lupta anticorupţie, precum şi în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului. Mai mult, la capitolul protecţia minorităţilor naţionale, ţara noastră este menţionată ca fiind un exemplu de bune practici în Europa.

Raportul mai subliniază că în noile legi ale justiţiei au fost introduse şi recomandările Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), ale Comisiei de la Veneţia şi ale instanţelor judiciare, inclusiv ale Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenţei justiţiei.

Comisia de Monitorizare a mai decis şi solicitarea opiniei Comisiei de la Veneţia asupra legilor justiţiei, o procedură firească pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, în speţele referitoare la reformele din domeniu.

Reprezentanţii PNL au colaborat în ultimii ani, în mod activ şi permanent, cu Comisia de la Veneţia, pe tema îmbunătăţirii legilor justiţiei. Apreciem rolul de partener al acestei instituţii prestigioase, care acţionează şi militează în sprijinul democraţiei şi instaurării statului de drept la nivelul fiecărei ţări membre.

În redactarea noului pachet de legi, ministrul PNL al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a luat în calcul şi a implementat cu celeritate toate opiniile anterioare ale Comisiei de la Veneţia, precum şi recomandările din MCV.

În consecinţă, a fost consolidat substanţial planul României pentru adoptarea legilor justiţiei şi ridicarea MCV.

Consider că realizarea acestor deziderate, cu valoare de angajament, constituie paşi importanţi în îndeplinirea obiectivului României de aderare la spaţiul Schengen până la sfârşitul acestui an.

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.