Ambliopia sau boala ochiului leneş este o afecţiune întâlnită frecvent în rândul copiilor. Se manifestă prin vedere scăzută la un ochi, fără simptome vizibile. În cele mai multe cazuri, copiii trăiesc ani de zile cu această afecţiune, iar părinţii nici nu-şi dau seama că ar avea o problemă la ochi. Mulţi află diagnosticul la controlul de rutină înainte de începerea şcolii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Copil diagnosticat cu ambliopie înainte de începerea şcolii

„În toamna anului trecut, după un control oftalmologic de rutină, făcut chiar înainte de începerea şcolii, Tudor a fost diagnosticat cu ambliopie. Am fost confuzi şi speriaţi la aflarea veştii. Nu ştiam ce înseamnă această afecţiune. Dar am aflat că aveam un timp scurt în care Tudor îşi poate recupera vederea. Tratamentul aplicat iniţial consta în ocluzarea ochiului sănătos, ocluzie ce varia între 2 ore şi 10 ore, 7 zile pe săptămână. Din păcate, Tudor era neliniştit şi nemulţumit să poarte ocluzorul, iar rezultatele întârziau să apară. Era o luptă purtată zilnic într-o luptă pe care n-o puteam câştiga, poate doar parţial.”, mărturiseşte Adela R.  

Povestea acestei mame şi a copilului său este foarte des întâlnită când vine vorba de ambliopie la copii. Într-adevăr, cea mai rudimentară metodă pentru tratarea ambliopiei este ocluzarea ochiului sănătos, adică acoperirea acestuia cu un plasture pentru a stimula ochiul ambliop. Din păcate, această metodă este deranjantă, obositoare şi necesită terapie de durată.

Metode de alternative de tratare a ambliopiei

Un aspect important de ştiut e că ambliopia nu trece de la sine. Dacă micuţul a fost diagnosticat cu ambliopie, tratamentul trebuie început cât mai repede, pentru a diminua din disconfortul şi dificultăţile de învăţare care pot apărea odată cu începerea şcolii.

O metodă alternativă ocluzării este terapia vizuală. Aceasta presupune un set de tehnici şi exerciţii în sesiuni a câte 30 de minute pe zi, pe care le urmează copilul la clinică, apoi la domiciliu, sub supravegherea unui specialist în terapie vizuală.

Exerciţiile sunt concepute sub forma unor jocuri, uşor de efectuat de către copii de minim 6 ani. Jocurile forţează ochii şi creierul prin diverşi stimuli să lucreze împreună pentru a vedea din nou.

Copiii percep terapia ca pe o joacă, iar motivaţia pe care o au pentru a trece „la următorul nivel”, îi ajută să-şi îmbunătăţească vederea. Rezultatele nu întârzie să apară chiar de la primele şedinţe.

Terapia vizuală pentru ambliopie la copii este posibilă chiar în România, la Zalău

Deşi primele programe de terapie vizuală au fost concepute în SUA, apoi implementate şi în Canada sau Australia, în prezent există mai multe softuri de terapie vizuală, folosite cu succes şi în România.

Una din clinicile oftalmologice care folosesc această metodă este Clinica Optisan din Zalău.

„Sunt mulţi pacienţi care se află la sute de kilometri de clinică şi deşi sunt reticenţi la început să facă aşa distanţe mari, rezultatele obţinute îi conving să încerce terapia. Până în prezent, am avut peste 1000 de pacienţi din Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Braşov, Galaţi, Suceava, Oradea, Arad, Drobeta Turnu Severin, Cluj etc. care fie şi-au recuperat vederea 100%, fie şi-au îmbunătăţit considerabil acuitatea vizuală la ochiul ambliop.”, susţine Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog la Clinica Optisan din Zalău.

Mai multe despre investigaţiile necesare, paşii de pregătire a copilului pentru terapie, dar şi costurile aferente, puteţi afla de la specialiştii Clinicii Optisan:

www.optisan.ro

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.