Cel mai mare observator astronomic din lume ce foloseşte o singură “farfurie” a trecut cel important test şi mai are de îndeplinit doar o formalitate pentru a-şi începe activitatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope), cum a fost numit telescopul, a trecut cu brio un ultim set de teste tehnice, ceea ce i-a făcut pe oficialii chinezi să declare că, dincolo de semnarea unor hârtii, nu mai poate interveni nimic care să împiedice lansarea acestuia luna viitoare.

Grandiosul proiect s-a lovit până acum de mai multe provocări, precum atragerea cercetătorilor în regiunea izolată în care a fost construit. Însă, în cele din urmă, beneficiile ştiinţifice pe care le poate aduce au avut câştig de cauză.

FAST va putea analiza unde radio pe o rază de două ori mai mare fostul cel mai mare telescop astronomic, Observatorul Arecibo, din Puerto Rico.

Noul telescop va putea detectat semnale mult mai slabe decât celelalte observatoare şi este văzut ca o mină de aur pentru domenii precum cercetarea pulsarilor (nuclee de stele moarte care se învârt la viteze foarte mari) şi descoperirea exoplanetelor (planetele din afara sistemului nostru solar care orbitează o stea şi care ar putea găzdui viaţă).

Telescopul, a cărui construcţie a durat 5 ani, a derulat teste începând din 2016, la care au putut participa cercetători chinezi. Din momentul deschiderii oficiale, acesta va fi accesibil cercetătorilor din întreaga lume.

Pe parcursul testelor, au fost descoperiţii peste 100 de pulsari.

Construcţia FAST a costat 1,2 miliarde Yuan, adică aproximativ 154 milioane Euro. Acesta este localizat în depresiunea Dawodang, din provincia Guizhou, localizată în sud-vestul Chinei.

Farfuria lată de 500 de metri este formată din aproximativ 4.400 de panouri individuale din aluminiu, care au peste 2.000 de piese mecanice ce pot fi manevrate pentru fi îndreptate către diverse regiuni ale cosmosului.

Una din cele mai mari provocări, la care oficialităţile lucrează încă în prezent, este crearea unei infrastructuri pentru stocarea şi procesarea cantităţilor foarte mari de date ce vor fi colectate.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.