Bulgaria a deschis o nouă centrală pe bază de plasmă pentru tratarea şi topirea deşeurilor radioactive de la centrala nucleară de la Kozlodui, a anunţat Banca Centrală pentru Reconstrucie şi Dezvoltare (BERD), citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unitatea, construită printr-o investiţie în valoare de 31 de milioane de euro, va reduce semnificativ volumul deşeurilor cu o radioactivitate scăzută şi medie de la cele două reactoare sovietice de 1.000 de megawaţi, precum şi de la alte patru reactoare mai mici care au fost închise în perioada 2002-2006.

”O centrală de topire pe bază de plasmă a fost pusă în funcţiune la centrala nucleară Kozlodui din Bulgaria”, a anunţat BERD, care administrează un fond internaţional de sprijin pentru dezafectarea centralei.

Fondul a oferit 65% din finanţarea necesară pentru înfiinţarea centralei de topire a deşeurilor radioactive, iar diferenţa a fost asigurată de guvernul bulgar.

Noua tehnologie permite tratarea deşeurilor cu un risc minim de contaminare radioactivă.

Centrala cu plasmă, construită de o companie mixtă a grupului spaniol Iberdrola şi a Belgoprocess din Belgia, are o capacitate de procesare a până la 250 de tone de deşeuri pe an. Centrala mai poate să retrateze deşeuri radioactive vechi, ceea ce permite ca noua tehnologie să fie aplicată în alte părţi, potrivit BERD.

Anul trecut, Bulgaria a început construirea unui depozit naţional pentru deşpozitarea pe termen lung a deşeurilor radioactive, care ar trebui să devină funcţional în 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.