Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a anunţat, într-un comunicat remis Reuters, că va ancheta anturajul patinatoarei Kamila Valieva, sportivă care a fost depistată pozitiv cu o substanţă interzisă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valieva îi are alături la Beijing pe antrenorii Eteri Tutberitze, Serghei Dudakov şi Daniil Gleikhengauz, precum şi pe medicul echipei, Filipp Şvetski, şi un fizioterapeut.

WADA a precizat că îi va cere departamentului său independent de informaţii şi anchetă să îi investigheze pe antrenori, medici şi pe ceilalţi adulţi din anturajul sportivei.

Zilele trecute, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, afirma că o investigaţie privind anturajul patinatoarei Kamila Valieva ar fi binevenită. "Anturajul a fost neglijent în trecut. CIO, ca întotdeauna, ar saluta investigarea anturajului în toate cazurile în care este relevantă. În acest caz, ca în toate cazurile, am saluta o poziţie puternică din partea Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA)  Anturajul variază de la medici şi antrenori, la părinţi, la toată lumea", a spus Adams.

Dubla campioană olimpică la patinaj artistic Katarina Witt a declarat vineri că în cazul Valieva adulţii sunt de vină: "Kamila Valieva este o fată tânără şi un copil minune, ale cărei performanţe extrem de dificile şi graţie au încântat lumea întreagă, iar la doar 15 ani este minoră, depinde de adulţi şi nu este de vină în acest caz".

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) va anunţa luni decizia în privinţa Kamilei Valieva.

Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost testată la Campionatul Rusiei de la Sankt Petersburg în 25 decembrie de către Rusada, care a primit doar marţi un rezultat pozitiv. Substanţa identificată este trimetazidina, folosită pentru ameliorarea anginei pectorale şi interzisă de WADA din 2014, deoarece favorizează circulaţia sângelui.

Rusada a suspendat-o iniţial temporar pe patinatoare, apoi miercuri, Valieva a făcut recurs şi a obţinut ridicarea suspendării, ceea ce îi permite să participe în continuare la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Decizia TAS este cu atât mai aşteptată cu cât Valieva este înscrisă în proba individuală care începe marţi. Ar putea afecta şi clasamentul probei pe echipe câştigate de Rusia, care concurează sub drapel neutru, înaintea Statelor Unite şi a Japoniei, Canada ocupând locul patru, relatează AFP.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.