Abţibildurile cu Anne Frank în tricoul echipei AS Roma, lipite de fanii formaţiei AS Roma pe Stadio Olimpico, au declanşat un val de indignare în Italia. Presa din Peninsulă acordă spaţii largi pentru a condamna acţiunea lazialilor. Cotidianul La Reppubblica a folosit un montaj foto cu Anne Frank în tricourile principalelor echipe italiene pentru a ilustra un editorial intitulat "Siamo tutti Anna Frank" (suntem toţi Anne Frank).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Italiei, Srgio Mattarella, a luat legătura cu ministrul de Interne, Marco Minniti, care a promis că vinovaţii for fi identificaţi, pedepesiţi conform legii şi excluşi pe viaţă de pe stadioane.

"Figura ei şi paginile Jurnalului Annei Frank, povestea ei de suferinţă şi de moarte, operă a barbariei naziste, au mişcat întreaga lume. Folosirea imaginii ei ca semn de insultă şi ameninţare, nu numai că este ceva inuman, dar este şi alarmant pentru ţara noastră, molipsită, acum 80 de ani, de cruzimea antisemitismului", a declarat Mattarella.

Fostul premier Matteo Renzi a postat un mesaj pe Twitter, în care le sugerează echipelor din Serie A să pună Steaua lui David pe tricouri, în locul sponsorilor.

"Dacă aş fi preşedintele unei echipe de fotbal, mâine aş pune pe tricouri Steaua lui David în locul sponsorului", a scris Renzi.

Ministrul italian al Sporturilor. Luca Lotti, a luat şi el atitudine în acest caz: "Nu există justificări. Aceste incidente trebuie primite cu dezaprobare, fără <dacă>, <şi> sau <dar>. Sunt sigur că autorităţile responsabile vor face lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat şi cei vinovaţi vor fi repede identificaţi şi pedepsiţi."

"Acesta nu este fotbal, nu este sport. Afară cu antisemitismul de pe stadioane", a scris pe contul său de Twitter Ruth Dureghello, liderul comunităţii evreieşti din Roma, care a postat şi o fotografie a abţibildurilor.

Nicola Fratoianni, liderul unui partid de stânga, a declarat că vinovaţii de gesturi antisemite pe stadion ar trebui obligaţi să memoreze Jurnalul Annei Frank.

Pentru a mai calma spiritele, preşedintele clubului Lazio, Claudio Lotito, a depus, marţi, la Marea Sinagogă din Roma o coroană de flori albe şi albastre, culorile grupării sale, dar şi ale drapelului israelian. Lotito, care a fost însoţit de doi jucători, Felipe Anderson şi Wallace, a spus că va trimite 200 de juniori în fiecare an la Auschwitz, ca parte a angajamentului clubului de a sprijini eforturile educaţionale ale Holocaustului.

"Sunt aici pentru a exprima totala noastră disociere de orice gest xenofob, rasist şi antisemit", a declarat Lotito.

Poliţia şi autorităţile fotbalistice din Italia au deschis o anchetă după ce Stadio Olimpico a fost împânzit de abţibilduri reprezentând-o pe Anne Frank în tricoul echipei AS Roma. Aceste gesturi antisemite aparţin fanilor din grupările ultras ale rivalei Lazio.

Abţibildurile şi sloganuri antisemite, cum ar fi "Fanii Romei sunt evrei", au fost descoperite, luni, pe panourile despărţitoare din sticlă, pe pereţi şi în toalete dintr-o secţiune a Stadionului Olimpic din Roma în care au stat suporterii echipei Lazio, la meciul de duminică, disputat de formaţia la care evoluează şi Ştefan Radu cu Cagliari, din etapa a IX-a a Serie A. Zona respectivă este cea destinată suporterilor echipei AS Roma, dar rivalii au ocupat-o pentru că sectorul lor era închis. Cele două formaţii din capitala Italiei împart arena Olimpico pentru meciurile de pe teren propriu.

Anne Frank s-a născut în Germania, dar ea şi familia ei au fost nevoiţi să fugă în Olanda după venirea naziştilor la putere. Ei au trăit în camere ascunse într-un imobil din Amsterdam, înainte de a fi descoperiţi de ocupanţii germani şi deportaţi în lagăre de concentrare. Anne Frank a murit,  în februarie sau martie 1945, în lagărul de la Bergen-Belsen, la vârsta de 15 ani,

Jurnalul ei, despre viaţa în casa din Amsterdam, unde a stat ascunsă doi ani, între 1942 şi 1944, este o piesă centrală a literaturii Holocaustului, autoarea devenind o figură-simbol a victimelor naziştilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.