Un tribunal din Budapesta a decis extrădarea în Portugalia a lui Rui Pinto, aflata la originea Football Leaks, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cererea de extrădare nu poate fi refuzată", a precizat, marţi, tribunalul.

Decizia nu este definitivă, portughezul putând face apel.

În vârstă de 30 de ani, Rui Pinto este acuzat în ţara sa de tentativă de extorcare în formă agravată şi de furt de date. Avocaţii lui susţin însă că Pinto este un important avertizor de integritate. La rândul său, Pinto a declarat că nu a obţinut beneficii materiale după dezvăluirile sale, care au servit interesului general, arătând corupţia din fotbalul european.

Rui Pinto a fost reţinut, în 16 ianuarie, al Budapesta, după ce pe numele său a fost emis din Portugalia un mandat european de arestare. El a fost ulterior eliberat condiţionat.

Pinto, considerat de autorităţile portugheze un hacker, a obţinut documentele publicate de consorţiul de instituţii mass-media European Investigative Collaborations. Stabilit la Budapesta, din 2015, Rui Pinto a făcut posibil accesul la zeci de milioane de documente oficiale, multe arătând nereguli grave în fotbalul european - evaziune fiscală, fraudă, corupţie - pe baza cărora au fost deschise anchete în mai multe ţări vest-europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.