Comitetul Executiv al UEFA, întrunit prin videoconferinţă, a primit actualizări, joi, cu privire la activitatea Grupurilor de lucru constituite în parteneriat cu Asociaţia Europeană a Cluburilor (ECA), Liga Europeană (EL) şi FIFPRO, notează frf.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Au fost examinate două scenarii, ambele având în vedere criteriul ca întrecerile interne să primeze înaintea competiţiilor continentale. Astfel, un scenariu mizează pe finalizarea competiţiilor interne înainte de reluarea meciurilor europene în luna august, celălalt scenariu se bazează pe disputarea meciurilor în paralel.

De asemenea, s-a luat la cunoştinţă activitatea Grupului de lucru medical, prezidat de profesorul Tim Meyer, un grup de lucru care analizează riscurile în ceea ce priveşte sănătate în vederea reluării competiţiilor. Această comisie medicală lucrează la un set de recomandări în vederea creării unui protocol de disputare a partidelor astfel încât să se minimizeze la maximum riscul infectării.

Ca urmare a situaţiilor prezentate de reprezentanţii federaţiilor din Belgia şi Scoţia, Comitetul Executiv UEFA a aprobat noi direcţii de eligibilitate pentru competiţiile UEFA din sezonul 2020/2021. Acestea reflectă în primul rând principiul conform căruia participarea în competiţiile europene se bazează pe meritul sportiv.

Prin urmare, UEFA solicită asociaţiilor şi ligilor naţionale să exploreze toate opţiunile posibile astfel încât să poată încheia competiţiile interne de top. Cu toate acestea, UEFA subliniază că sănătatea jucătorilor, spectatorilor şi a tuturor celor implicaţi în fotbal, precum şi a publicului trebuie să rămână principala preocupare în acest moment.

Scenariul ideal, în situaţia în care situaţia pandemică o permite, este finalizarea competiţiilor interne întrerupte, permiţând cluburilor de fotbal să se califice pentru competiţiile continentale pe merit sportiv, în formatul lor original.

În cazul în care acest rezultat nu ar fi posibil, în special din cauza problemelor referitoare la calendar, ar fi de preferat ca întrecerile interne să reînceapă cu un format diferit, într-o manieră care să le permită în continuare cluburilor să se califice pe baza meritului sportiv.

Totuşi, UEFA a anunţat şi care sunt motivele legitime de încheiere prematură a competiţiilor:

• existenţa unei decizii a autorităţilor locale care să interzică evenimentele sportive, astfel încât competiţiile interne să nu poată fi finalizate înainte de o dată care ar face posibilă finalizarea sezonului curent în timp util înainte de începerea sezonului următor.

• probleme economice insurmontabile care fac imposibilă terminarea sezonului, deoarece ar pune în pericol stabilitatea financiară pe termen lung a competiţiei interne şi / sau a cluburilor.

Dacă o competiţie internă este încheiată prematur din motive legitime, în conformitate cu condiţiile de mai sus, UEFA solicită federaţiei naţionale în speţă să furnizeze cluburile pentru competiţiile UEFA din sezonul 2020/21, încercând să găsească cea mai bună soluţie astfel încât meritului sportiv în competiţiile interne 2019/20 să conteze:

• procedura de selectare a cluburilor ar trebui să se bazeze pe principii obiective, transparente şi nediscriminatorii. Asociaţiile şi ligile naţionale ar trebui să aibă, în alt mod, capacitatea de a decide poziţiile finale în competiţiile lor interne, având în vedere circumstanţele specifice fiecărei competiţii;

• determinarea finală a locurilor eligibile pentru competiţiile de club UEFA ar trebui confirmată de organismele competente relevante la nivel intern.

UEFA îşi rezervă dreptul de a evalua admiterea oricărui club propus de o asociaţie naţională dintr-o competiţie internă încheiată prematur şi de a refuza dreptul de participare în special atunci când:

• competiţiile interne nu au fost încheiate prematur pe baza motivelor prezentate sau pe baza altor motive legitime de sănătate publică;
• cluburile au fost selectate în conformitate cu o procedură care nu era obiectivă, transparentă şi nediscriminatorie, astfel încât cluburile selectate nu puteau fi considerate a fi calificate pe merit sportiv;
• există o percepţie publică a nedreptăţii în acceptarea clubului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.