Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris au promis festivităţi "fantastice" la sosirea navei maiestuoase care transportă torţa olimpică din Grecia. Evenimentul va atrage o mulţime uriaşă miercuri în oraşul Marsilia, din sudul Franţei, unde portul vechi a fost securizat, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice Paris 2024, Tony Estanguet, şi-a exprimat emoţia cu privire la sosirea torţei în Franţa. "Revenirea JO în ţara noastră va fi o sărbătoare fantastică", a spus el.

Torţa a fost aprinsă în Grecia luna trecută, înainte de a fi predată oficial Franţei. A plecat din Atena la bordul unei nave cu trei catarge numită Belem, care a fost folosită pentru prima dată în 1896, şi este de 12 zile pe mare.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Peste o mie de ambarcaţiuni vor însoţi parada lui Belem în zona Golfului Marsiliei. Nava va acosta apoi pe un ponton care arată ca o pistă de atletism, în Portul Vechi.

Ceremonia de primire va include un show al avioanelor de vânătoare ale Patrouille de France, echipa de acrobaţie a forţelor aeriene franceze.

"În calitate de fost sportiv, ştiu cât de important este începutul unei competiţii. De aceea am ales Marsilia, pentru că este cu siguranţă unul dintre oraşele cele mai îndrăgostite de sport", a declarat Estanguet, fost star olimpic la canotaj, cu medalii de aur de la JO din 2000, 2004 şi 2012.

Înotătorul olimpic Florent Manaudou a fost ales pentru a fi primul purtător al flăcării în Franţa. Manaudou a câştigat patru medalii olimpice şi este fratele înotătoarei Laure Manaudou, care a câştigat trei medalii olimpice la Atena în 2004.

"Suntem extrem de mândri", a declarat primarul oraşului Marsilia, Benoît Payan. "Aici începe totul".

Spectacolul va "uimi lumea", a spus Payan, adăugând că sunt aşteptaţi până la 150.000 de spectatori în Portul Vechi.

Locuitorii din Marsilia "au un simţ al sărbătorii, un simţ al jocului, al sportului şi al olimpismului în sânge", a spus el, amintind că oraşul a fost fondat de colonişti greci în urmă cu aproximativ 2.600 de ani.

Payan a declarat că s-au depus toate eforturile pentru a garanta securitatea subacvatică, pe mare, în aer şi la sol.

O puternică prezenţă poliţienească şi militară a fost văzută patrulând marţi în centrul oraşului Marsilia, în timp ce un elicopter militar a survolat portul vechi, unde au fost instalate o mulţime de bariere.

"Există diverse ameninţări de securitate care apasă asupra acestui eveniment", cea mai mare fiind "ameninţarea teroristă", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Interne, Camille Chaize. "Folosim diverse măsuri, în special unitatea de elită a Grupului de intervenţie al Jandarmeriei Naţionale, care va fi prezentă la ştafeta torţei de la început până la sfârşit", a precizat ea.

Ştafeta torţei va începe joi la Marsilia, înainte de a se îndrepta spre Paris, trecând prin locuri emblematice din întreaga ţară, de la faimosul Mont Saint-Michel la plajele din Normandia şi Palatul Versailles.

La Paris, ceremonia de deschidere a JO va avea loc pe râul Sena, la 26 iulie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.