Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) începe, marţi, examinarea cazului tinerei patinatoare rusoaice Kamila Valieva, campioana olimpică pe echipe care a fost depistată pozitiv cu două luni înainte de Jocurile Olimpice de la Beiing.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În februarie 2022, ruşii - sub egida Comitetului Olimpic din Rusia (ROC) - au fost încoronaţi campioni olimpici în proba pe echipe la Jocurile de la Beijing. Kamila Valieva (acum în vârstă de 17 ani), campioană europeană, a contribuit la această victorie, inclusiv cu o săritură cvadruplă, ceea ce nicio patinatoare nu mai reuşise până atunci.

Dar tânăra sportivă fusese depistată pozitiv cu trimetazidină cu două luni mai devreme, la campionatele Rusiei. Cu toate acestea, ea a fost totuşi autorizată de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) să participe la Jocurile Olimpice. Ulterior, CIO a declarat că nu se va acorda nicio medalie până când cazul Valieva nu va fi soluţionat.

O comisie independentă a Agenţiei antidoping din Rusia (Rusada) a exonerat-o pe patinatoare de orice abatere. Dar agenţia însăşi, împreună cu Federaţia Internaţională de Patinaj şi Agenţia Mondială Antidoping (WADA), a dus cazul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Audierea va dura trei zile. WADA a declarat că ar dori o suspendare de patru ani, ceea ce ar invalida rezultatele sale şi ar priva ROC de titlul olimpic pe echipe. TAS a anunţat deja că audierile nu vor fi deschise publicului şi a respins cererea echipei SUA, medaliată cu argint la Jocurile Olimpice, de a avea un observator prezent în timpul procedurilor.

Kamila Valieva şi Rusada nu se vor deplasa la Lausanne iar audierea va avea loc prin videoconferinţă. Nu a fost anunţată nicio dată pentru verdict. Potrivit unor experţi antidoping, decizia ar putea fi dată peste câteva luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.