Sebastian Coe, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Atletism (World Athletics), a declarat sâmbătă că CIO a luat "singura decizie posibilă" prin suspendarea Comitetului Olimpic Rus, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia a fost luată joi, în cadrul sesiunii CIO de la Mumbai, în India, după ce organismul rus a plasat sub autoritatea sa mai multe organizaţii din regiunile ucrainene ocupate. Rusia duce în prezent un război de invazie în Ucraina.

CIO a precizat că această suspendare nu are niciun impact asupra posibilei prezenţe a sportivilor ruşi sub un drapel neutru la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024. Acest lucru va fi decis "la momentul potrivit".

"Poziţia noastră, la nivelul World Athletics, este clară şi a fost clară în legătură cu o serie de probleme încă din 2015", a adăugat Sebastian Coe.

În acel an, Federaţia Rusă de Atletism (RAUSAF) a fost suspendată pentru că a pus la punct un sistem de dopaj instituţionalizat. Sportivii săi au fost obligaţi să participe la competiţii internaţionale majore sub drapel neutru. Organismul a fost repus în drepturi în martie 2023.

În martie 2022, imediat după începerea invaziei din Ucraina, World Athletics a exclus sportivii, antrenorii şi oficialii din Rusia şi Belarus (ţară aliată a Rusiei), în urma interdicţiei decise de CIO. Dar CIO a revenit asupra deciziei în martie, recomandând ca sportivii să fie reintegraţi sub un drapel neutru, în mod individual, cu condiţia să nu fi "susţinut în mod activ războiul din Ucraina".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.