Legenda fotbalului ucrainean Andrei Şevcenko şi-a exprimat pentru AFP „durerea atroce” resimţită în februarie, la momentul invaziei ţării sale de către armata rusă, şi „admiraţia” pentru poporul ucrainean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest interviu realizat pe 17 octombrie prin schimb de e-mailuri, Andrei Şevcenko, care este acum ambasador al unei organizaţii de caritate, United24, explică de ce a decis să strângă fonduri pentru a finanţa ajutor urgent pentru ţara sa, în loc să meargă la război, aşa cum au făcut unii sportivi ucraineni.

„Suntem pe cale să anunţăm primul proiect săptămâna aceasta. În total, în cinci luni s-au strâns peste 200 de milioane de dolari. Au contribuit oameni din 110 ţări”, se bucură Balonul de Aur din 2004, care „crede că a luat decizia corectă”.

Fostul atacant al AC Milan a vrut să se facă „util” după ce „a văzut copii jucându-se pe un câmp în mijlocul craterelor lăsate de rachete” în Irpin, un oraş de la periferia Kievului.

Fostul antrenor al Ucrainei (2016-2021) spune că este „cuprins de emoţie” la această determinare a tinerilor de a continua fotbalul în mijlocul unui peisaj devastat.



Şevcenko, 46 ​​de ani, fiul unui „soldat, care, în ciuda educaţiei sale, s-a opus războaielor toată viaţa”, îşi aminteşte furia după invazia rusă din februarie: „Am simţit atât de multă durere atroce încât nici nu puteam să respir”.

„Nu puteam să înţeleg că în centrul Europei democratice cădeau bombe”, îşi aminteşte el. „A trebuit să decid rapid cum să-mi ajut ţara. Am ales să-mi folosesc numele, să lupt public.”

Câştigătorul Ligii Campionilor din 2003 cu AC Milan şi jucătoarea de tenis Elina Svitolina au acceptat „imediat” o invitaţie din partea preşedintelui Volodimir Zelenski prin care le-a cerut să devină ambasadorii United24.

Şevcenko s-a întâlnit cu preşedintele la Kiev pe 18 mai. „A fost prima dată când am fost în Ucraina de la 24 februarie (şi de la începutul conflictului). Războiul durase deja două luni şi jumătate.

„Am văzut un Kiev gol, dar de nestăpânit. A fost un moment foarte emoţionant pentru mine”, îşi aminteşte el.

Organizaţia de caritate a fost înfiinţată de Zelenski pentru a colecta donaţii pentru a acoperi cele mai urgente nevoi: apărare şi deminare, ajutor medical şi reconstrucţie a ţării.

Şevcenko, a cărui mamă şi soră au putut să părăsească Kievul la şase săptămâni după invazie, „nu a încetat să fie uimit de rezistenţa compatrioţilor (săi)”.

„Oamenii pe care i-am întâlnit în Borodianka (suburbia Kievului), într-o casă temporară construită pentru 22 de familii, ne-au primit cu zâmbetul pe buze”, spune el. "Chiar dacă aceşti oameni au pierdut totul, ei continuă să se bucure de viaţă.”

"Ucrainenii stârnesc nu numai simpatie, ci şi admiraţia lumii întregi”, spune cel care a evoluat şi la Dinamo Kiev şi Chelsea.

În noua sa luptă, Şevcenko poate conta pe sprijinul lui AC Milan: „nu există cuvinte pentru a descrie ceea ce am simţit când vechiul meu club a pus în vânzare un tricou special, u numărul meu, în sprijinul Ucrainei”.

O vânzare care a strâns 200.000 de euro pentru a reconstrui un teren de fotbal pentru copii din Irpin, distrus de rachetele ruseşti.

Impresionat şi de „sprijinul constant” al atacantului polonez al Barcelonei Robert Lewandowski, el este îngrijorat de capacitatea Rusiei de a lovi.

„Acum o săptămână am plecat de la Kiev cu trenul, ziua celor mai devastatoare greve din 24 februarie. Astăzi (17 octombrie), Rusia a atacat din nou civilii.”

La fel ca compatrioţii săi, fostul jucător doreşte totuşi să fie rezistent şi să creadă în zile mai bune: „În mijlocul groazei, vreau să-mi amintesc o fotografie a unui salvator care scoate un pisoi mic din dărâmături”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.