Anul 2018 a reprezentat consacrarea pentru naţionala de tineret a României, care a reuşit să se califice la Campionatul European după mai bine de 20 de ani şi să aducă în atenţia publicului nume ca Ionuţ Radu, George Puşcaş sau Adrian Petre, pe lângă deja cunoscutul Ianis Hagi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Tineretul” şi-a început aventura spre calificare cu Daniel Isăilă, care a preluat selecţionata în decembrie 2016 şi a strâns pe banca acesteia 6 meciuri oficiale, toate în preliminariile Euro 2019. Isăilă a plecat în iunie în Arabia Saudită şi a lăsat echipa neînvinsă în Grupa 8 cu 3 victorii şi 3 egaluri.

În august, locul lui Isăilă a fost luat de Mirel Rădoi. Tehnicianul de 37 de ani a reuşit să ducă la bun sfârşit treaba începută de Isăilă şi echipa s-a calificat la CE din 2019.

În 7 septembrie, România lui Rădoi a învins Portugalia, scor 2-1, într-un meci epic în care portarul Ionuţ Radu a apărat un penalty în minutul 10 al prelungirilor, iar românii au avut doi jucători eliminaţi.

După victorii cu Bosnia, Ţara Galilor şi Liechtenstein, România obţine calificarea mult visată la CE din 2019, acolo unde va evolua în grupă cu Anglia, Franţa şi Croaţia.

Însă după această calificare, lumea a rămas cu spiritual de echipă al jucătorilor lui Rădoi şi mai ales cu discursul portarului Ionuţ Andrei Radu, căpitanul naţionalei under 21 a României, înaintea meciului cu Bosnia-Herţegovina:

"Băieţi, ascultaţi-mă ce vă spun acum: intrăm temperaţi, concentraţi, nu răspunde provocărilor, nu e bine, nu ne ajută cu nimic, concentraţi până la sfârşitul meciului. Am văzut cu toţii în meciul cu Portugalia ce putem obţine fiind o echipe şi luptând până la ultima secundă. Ăia suntem noi, acela este spiritul care ne-a ajutat să fim în ipostaza asta, de a fi la 90 de minute, 90, de a face ceva important. Ar fi păcat să dăm cu piciorul, aşa gândiţi-vă acum, gândiţi-vă că la început nu a crezur nimeni în noi, doar noi de aici am crezut. Depinde de voi acum, depinde de noi şi data trecută era un singur obiectiv. Din meciul ăsta ieşim învingători pentru că am muncit, am făcut sacrificii să jucăm un campionat european şi aşa o să fie! Toată luema e cu noi aici. Trebuie să fim mândri că suntem azi aici şi avem şansa asta. Ieşim afară şi o să luăm ce merităm! În seara asta, toţi de aici, toţi, o să ducem România pe primul loc. Hai, băieţi! Luptăm până la ultima secundă, temperaţi, calmi. Dacă arbitrul dă zece minute de prelungire, zece minute de prelungire jucăm, calmi şi cu aceeaşi mentalitate de la început, aceeaşi din meciul cu Portugalia", le-a spus jucătorul de 21 de ani colegilor, în vestiar.

Dezastru în cupele europene

România nu a reuşit să ducă nicio echipă în cupele europene, înaintea fazei grupelor Ligii Europa şi Ligii Campionilor. O situaţie similară s-a întâmplat în sezonul 2015/2016, când Steaua şi Astra Giurgiu erau eliminate în play-off-ul Ligii Europa.

În ediţia din acest a cupelor europene, România a fost reprezentată de campioana CFR Cluj, în preliminariile Ligii Campionilor şi Ligii Europa, de vicecampioana FCSB de câştigătoarea Cupei României, CSU Craiova, şi de FC Viitorul, în preliminariile Ligii Europa.

Echipa lui Gheorghe Hagi a fost prima care a părăsit competiţia, în turul al doilea, în care a fost eliminată de Vitesse Arnhem, după 2-2 acasă şi 1-3 în deplasare. În manşa I, FC Viitorul trecuse de Racing FC Union din Luxemburg, cu 2-0 în deplasare şi 0-0 acasă.

CSU Craiova a ieşit din primul tur în care a evoluat, al treilea preliminar al Ligii Europa, după 1-3 în deplasare şi 1-1 acasă, cu RB Leipzig.

CFR Cluj a început în turul al doilea preliminar al Ligii Campionilor, în care a fost depăşită de campioana Suediei, Malmo FF, după 0-1 la Cluj-Napoca şi 1-1. Ardelenii au continuat în Liga Europa, trecând în turul al treilea preliminar de Alaşkert din Armenia, după 2-0 în deplasare şi 5-0 acasă.

În play-off, CFR Cluj a pierdut de două ori cu campioana Luxemburgului, Dudelange, scoruri 0-2 în deplasare şi 2-3 acasă.

FCSB a început Liga Europa în al doilea tur preliminar, în care a eliminat formaţia slovenă Rudar Velenje, după 0-2 în deplasare şi 0-4 acasă.

În turul al treilea, echipa antrenată de Nicolae Dică a eliminat formaţia Hajduk Split din Croaţia, după 0-0 afară şi 2-1 pe Arena Naţională.

Însă nici FCSB nu a intrat în grupe, fiind eliminată de Rapid Viena, după 1-3 în Austria şi 2-1 la Bucureşti.

România, locul doi în Divizia C din Liga Naţiunilor

Naţionala României, condusă de Cosmin Contra, a început Liga Naţiunilor, noua competiţie UEFA, unde a terminat pe locul doilea al grupei 4 a Diviziei C.

Echipa lui Contra a obţinut remize cu Serbia (2-2 şi 0-0), a învins Lituania (2-1 şi 3-0) şi a remizat cu Muntenegru (0-0), însă a şi câştigat, scor 1-0.

În urma rezultatelor din Liga Naţiunilor, naţionala României a fost în urna a patra la tragerea la sorţi şi va evolua în grupa F, alături de Spania, Suedia, Norvegia, Insulele Feroe şi Malta, în preliminariile Campionatului European din 2020.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.