Înainte de ofensiva militară a Rusiei în Ucraina, clubul Şahtior Doneţk era preocupat în principal să câştige meciuri şi trofee, însă de un an şi-a lărgit orizontul mult dincolo de terenul de fotbal: acoperă costurile medicale pentru soldaţi răniţi şi găseşte noi case pentru orfanii de război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Clubul, câştigător al Cupei UEFA îm 2009, când echipa era antrenată de Mircea Lucescu şi îl avea în componenţă pe Răzvan Raţ, finanţează, prin fundaţia sa Shakhtar Social, spitalizarea în Israel, SUA şi Spania a cinci soldaţi grav răniţi. Costurile, 100.000 de euro pentru fiecare soldat.

“Nu vă puteţi imagina gravitatea rănilor lor. Doi sunt paralizaţi şi alţii suferă de răni catastrofale după o explozie. Sunt foarte greu de stăpânit emoţiile atunci când îi vezi. Noi vrem să le oferim şansa unei vieţi normale. Familiile lor nu pot acoperi cheltuielile de spital şi guvernul nu are capacitatea de a oferi ajutorul necesar, aşa că ne ocupăm noi de ei”, a explicat preşedintele clubului, Serghei Palkin.

Şi copiii suferă mult din cauza războiului. Mulţi au devenit orfani sau au fost duşi cu forţa în Rusia. “Noi am avut grijă de 31 de copii care şi-au pierdut părinţii din cauza conflictului. I-am plasat în 17 case”, a precizat Palkin.

“Le acoperim cheltuielile zilnice şi tratamentele medicale, le dăm iPad-uri şi încercăm să facem astfel îbcât, psihic, situaţia să devină cât mai normală, pentru că aceşti copii au fost traumatizaţi de pierderea părinţilor lor”, a adăugat el.

Internaţionalul ucrainean Ian Petriak, legitimat la Şahtior, ştie ce înseamnă pierderea unui membru al familiei: socrul său a fost ucis în luptă, în regiunea Donbas, în mai 2022.

“Băieţii care erau cu el l-au văzut murind”, spune fotbalistul. “Pentru familia noastră, este cea mai grea situaţie, pentru că nu îi putem găsi truul şi nu putem să îl înmormântăm ca să ne luăm rămas bun. Nu avem informaţii despre el”.

Şahtior nu mai joacă la Doneţk din 2014, când a început conflictul armat în regiunea Donbas. În prezent, joacă meciurile de campionat la Lviv, după ce a părăsit Kievul anul trecut.

Clubul are grijă şi de peste 2.000 de refugiaţi din estul Ucrainei, a precizat Serghei Palkin.

În ceea ce priveşte viitorul, Petriak nu se vede jucând cândva împotriva echipelor ruseşti. “Ei sunt ca nişte zombi”, spune el despre sportivii ruşi care îl susţin pe Vladimir Putin.

Fotbalistul este şocat de atitudinea preşedintelui CIO, Thomas Bach, care a încurajat reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţii în perspectiva Jocurilor Olimpice.

“Peste 200 de sportivi au fost ucişi şi el vrea ca Rusia şi Belarus să poată participa la Jocurile Olimpice? Cum este posibil aşa ceva? Este de neconceput. Pentru mine, este un pic de circ”, a afirmat fotbalistul.

Fundaşul în vârstă de 29 de ani se declară mândru de faptul că, în ciuda plecării mai multor jucători străini de la echipă după startul războiului, Şahtior a reuşit totuşi să termine pe locul trei grupa de Liga Campionilor în care a jucat şi să ajungă în optimile Ligii Europa.

“Cu cât jucăm mai bine, cu atât vom putea mai mult să trimitem bani armatei şi altor sportivi. Suntem ca o mare familie”, a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.