Dominique Blanc, preşedintele Federaţiei Elveţiene de Fotbal, este convins că nu se poate organiza turneul final al Euro-2020 în 12 oraşe din 12 ţări, din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Având în vedere situaţia sanitară, personal cred că versiunea de start, cu o competiţie răspândită în toată Europa, este puţin probabil să vadă lumina zilei, având în vedere restricţiile de călătorie", a declarat Dominique Blanc.

"Oricum mi se pare dificil. Astăzi cu greu văd Elveţia să joace la Baku", a adăugat el, chestionat de "La Tribune de Genève" şi de cotidianul "24 heures".

Blanc spune că Euro "va avea loc", deoarece "conceptele de securitate puse în aplicare şi-au dovedit deja eficienţa". Dar "nimeni nu poate spune încă sub ce formă". Printre soluţiile avute în vedere de UEFA, care îşi va convoca congresul la 20 aprilie, "prima variantă ar fi să se joace într-o singură ţară, în Rusia sau Germania de exemplu", a detaliat el.

"A doua soluţie, şi mai restrictivă, ar fi să optăm pentru un singur oraş mare, cu suficiente stadioane pentru a găzdui cele şase grupe", a spus Blanc, referindu-se la Londra, deşi capitala Marii Britanii este focar pentru o variantă mult mai contagiosă a virusului.

Cu toate acestea, Blanc nu-şi poate imagina spectatorii întorcându-se pe stadioane, având în vedere progresul lent al vaccinării: "În ochii mei, ne îndreptăm către un Euro diferit, probabil fără public”, aşa cum a fost cazul în august cu "Final 8" al Ligii Campionilor de la Lisabona.

Contactată de AFP, UEFA nu a fost disponibilă pentru a comenta aceste scenarii sau pentru a specifica când va lua o decizie.

Ideea unui turneu final într-o singură ţară nu e nouă şi a fost evocată şi de preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin.

"Am putea face lucrurile în mod diferit. Ne gândim la soluţii fără fani sau cu 30, 50, 70 la sută (n.r. - gradul de ocupare a stadioanelor). În teorie, am putea organiza Euro în doisprezece, unsprezece, zece, trei ţări sau chiar într-una. O putem face, dacă vrem", a spus el, în octombrie 2020.

Totuşi, el preciza atunci că forul european planifică turneul final după formatul iniţial.

Turneul final al Euro-2020 era programat vara trecută, dar a fost amânat pentru 2021 din cazua pandemiei de coronavirus. 

Competiţia, care îşi va păstra aceeaşi denumire şi în anul 2021, Euro-2020, va debuta la Roma, la 11 iunie 2021, se va încheia la Londra, în 11 iulie 2021, odată cu disputarea finalei şi include patru meciuri la Bucureşti.

Programul meciurilor găzduite de Arena Naţională este următorul:

Grupa C

Duminică, 13 iunie 2021, ora 19:00
Austria – Macedonia de Nord

Joi, 17 iunie 2021, ora 16:00
Ucraina – Macedonia de Nord

Luni, 21 iunie 2021, ora 19:00
Ucraina – Austria

Optime de finală

Luni, 28 iunie 2021, ora 22:00
1F – 3A/B/C.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.