Federaţia Internaţională de Hochei pe Gheaţă (IIHF) a anunţat, miercuri, că preşedintele forului de profil din Belarus, Dmitri Baskov, a fost suspendat cinci ani pentru că a abuzat de poziţia sa pentru a-l susţine pe liderul ţării, Alexsander Lukaşenko.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia a venit la finalul unei anchete de zece luni a Comisiei independentă de Disciplină a IIHF.

Baskov a fost găsit vinovat de încălcarea Codului de Conduită al forului mondial. Comisia a găsit dovezuiu că Baskov a încercat direct să îi influenţeze pe alţii pentru a susîine guvernul belarus şi a ameninţat şi discriminat sportivii din cauza opiniilor lor politice. De asemenea, Dmitri Baskov a abuzat de poziţia sa de reprezentant al hocheiului pe gheaţă pentru a-l susţine pe preşedintele Belarusului, Alexander Lukaşenko.

La 25 noiembrie 2020, IIHF a anunţat federaţia din Belarus şi pe Baskov că a deschis o anchetă cu privire la informaţiile că oficialul ar fi fost implicat într-un incident care a dus la moartea unui cetăţean belarus, Roman Bondarenko. Incidentul a avut loc la 11 noiembrie 2020. Bondarenko a fost arestat atunci în urma unei altercaţii între localnici şi persoane care dădeau jos panglici roşii şi albe – culorile opoziţiei. Bărbatul ar fi fost bătut de poliţişti, condus la un comisariat, iar apoi starea sa s-a agravat şi ulerior Bondarenko a murit.

IIHF a ajuns la concluzia că nu poate fi exclusă varianta că Baskov a fost prezent în locul incidentului, dar nu a găsit dovezi cu privire la implicarea activă a preşedintelui federaţiei din Belarus în atacul care l-a vizat pe Bondarenko.

Suspendarea lui Baskov din toate activităţile naţionale şi internaţionale legate de hocheiul pe gheaţă este valabilă până la 9 septembrie 2026.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.