Preşedintele clubului Paris Saint-Germain, Nasser Al-Khelaifi, şi fostul secretar general al FIFA, Jerome Valcke, sunt acuzaţi de corupţie de justiţia elveţiană, în legătură cu atribuirea drepturilor de televizare a meciurilor ediţiilor din 2026 şi 2030 ale Cupei Mondiale, informează lefigaro.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valcke este inculpat pentru "corupţie pasivă (primire de mită)" şi pentru "fals în acte şi administrare defectuoasă agravată multiplă", Al-Khelaifi, care îndeplineşte şi funcţia de preşedinte al BeIn Media Group, pentru "administrare defectuoasă agravată", iar o a treia persoană, un om de afaceri al cărui nume nu a fost dat publicităţii, de "corupţie activă (dare de mită)".

Al-Khelaifi este audiat, joi, în Elveţia, fiind bănuit şi de "corupţie activă", în dosarul atribuirii drepturilor TV pentru ediţiile Cupei Mondiale din 2018 şi până în 2030. Anchetatorii elveţieni bănuiesc că Al-Khelaifi i-a dat mită lui Valcke pentru ca grupul media qatariot să primească în condiţii avantajoase drepturile de televizare a partidelor de la Cupa Mondială de fotbal. 

Nasser Al-Khelaifi şi a treia persoană au fost inculpaţi pentru că l-au instigat pe Jerome Valcke să comită aceste infracţiuni penale.

Potrivit Ministerului Public elveţian, Valcke a primit înapoi suma de 500.000 de euro plătită unor terţi pentru o vilă în Sardinia, după ce imobilul a fost cumpărat de conducătorul PSG, printr-o firmă. Valke a obţinut de la Al-Khelaifi dreptul de a folosi vila timp de 18 luni, până la suspendarea lui din funcţie, fără a achita nimic pentru chiria care s-ar fi ridicat la o sumă cuprinsă între 900.000 şi 1,8 milioane de euro.

Al-Khelaifi a fost bănuit de justiţia elveţiană că a oferit "avantaje necuvenite în legătură cu obţinerea drepturilor media ale Cupelor Mondiale din 2026 şi 2030 pentru mai multe ţări" de la fostul număr 2 din FIFA, Jerome Valcke.

Ancheta a fost deschisă în 2017, după ce BeIN Sports a obţinut drepturile de difuzare pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord a ediţiilor CM-2026 şi 2030, în schimbul sumei de 430 de milioane de euro. BeIN Media Group a obţinut aceste drepturi fără procedura obişnuită, depunerea de oferte, ci prin acordare directă.

Valcke, suspendat zece ani de FIFA pentru alte fapte de corupţie, a primit din partea celei de-a treia persoane sume de bani în valoare de 1,25 de miliaone de euro, prin societatea sa, Sportunited Sarl.

În 2017, au fost efectuate percheziţii în brourile franceze ale BeIN Sports.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.