Patinatoarea rusă Kamila Valieva va depune mărturie prin conexiune video pentru o audiere din această lună în cazul de dopaj care a zguduit Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anunţat vineri că Valieva şi oficiali ai agenţiei antidoping din Rusia se numără printre "părţile, martorii şi experţii" care vor depune mărturie de la distanţă în cadrul unei audieri cu uşile închise care va avea loc la Lausanne în perioada 26-29 septembrie.

Agenţia Mondială Anti-Doping cere o suspendare de patru ani pentru Valieva, deşi pronunţarea unui verdict ar putea dura luni de zile.

"În acest moment, nu este posibil să precizăm când va fi anunţată decizia finală", a precizat instanţa într-un comunicat în care detaliază procesul aşteptat.

Valieva a început Jocurile Olimpice de la Beijing ca favorită la medalia de aur, la 15 ani, înainte de a se afla că a fost depistată pozitiv cu un medicament interzis.

O comisie de urgenţă a CAS i-a permis să continue să patineze în aşteptarea unei investigaţii complete, dar ea s-a clasat pe locul patru după un program plin de greşeli. După ce un tribunal rus a decis în cele din urmă anul trecut că Valieva nu a fost vinovată, WADA şi Uniunea Internaţională de Patinaj au făcut apel la TAS.

WADA cere, de asemenea, judecătorilor TAS să o descalifice pe Valieva de la Jocurile Olimpice, ceea ce i-ar priva pe ruşi de aur în proba pe echipe. Ea a fost vedeta unei victorii clare în faţa Statelor Unite, care a luat argintul şi ar putea ajunge să ia aurul.

ISU cere o suspendare de la doi la patru ani şi descalificarea olimpică.

Avocaţii lui Valieva susţin că TAS nu are jurisdicţie, a declarat instanţa, şi, alternativ, că ea nu a fost vinovată, astfel că o mustrare este suficientă.

TAS a precizat că avocaţii ei sugerează, de asemenea, că o eventuală interdicţie ar trebui să fie doar de doi ani, deoarece testul pozitiv nu a fost intenţionat, şi că rezultatele de la Jocurile Olimpice ar trebui să rămână valabile.

La Beijing, avocaţii lui Valieva au spus că sportiva a fost contaminată din greşeală cu trimetazidina pe care o lua bunicul ei. Aceasta poate creşte eficienţa fluxului sanguin şi poate îmbunătăţi rezistenţa.

Valieva a fost depistată pozitiv la 25 decembrie 2021, la campionatele naţionale ruseşti desfăşurate la Sankt Petersburg, unde a câştigat titlul feminin.

Proba a fost trimisă la un laborator din Stockholm, Suedia, unde procesarea a fost întârziată din cauza lipsei de personal în timpul pandemiei de COVID-19 şi, potrivit WADA, pentru că oficialii ruşi nu au etichetat lotul de probe ca fiind de mare prioritate.

TAS l-a ales pe avocatul australian James Drake pentru a prezida comisia de judecată. WADA şi ISU l-au ales pe avocatul american Jeffrey Mishkin, consilier principal de lungă durată al NBA. Într-o lungă carieră de judecător al TAS, Mishkin a fost ales de FIFA pentru a se ocupa de cazuri din fotbalul american.

Profesorul francez de drept Mathieu Maisonneuve a fost selectat pentru juriu de către echipa juridică a lui Valieva.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.