Foştii campioni olimpici Elena Isinbayeva şi Şamil Tarpişev - cei doi membri ruşi ai Comitetului Internaţional Olimpic - nu au legături contractuale cu armata ţării şi nu au susţinut invadarea Ucrainei, a declarat vineri preşedintele CIO, Thomas Bach, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bach a vorbit la o zi după ce comitetul executiv al CIO a suspendat Comitetul Olimpic Rus pentru că a recunoscut organizaţiile regionale din patru teritorii anexate de la Ucraina.

Întrebat de ce membrii CIO din Rusia nu au fost şi ei suspendaţi, Bach a spus că o anchetă internă de etică nu a arătat niciun motiv pentru a face acest lucru.

"Ceea ce trebuie să avem în vedere este poziţia membrilor CIO. Ei nu sunt reprezentanţi ai Rusiei în CIO", a spus germanul. "Ei sunt reprezentanţii CIO în Rusia.

"Pentru a asigura un tratament egal între oficiali şi sportivi, i-am supus totuşi pe aceşti membri CIO din Rusia unei evaluări din partea comisiei de etică a CIO", a adăugat Bach. "Înţelegerea comisiei de etică este că nici doamna Isinbayeva, nici domnul Tarpişev nu au avut legături contractuale cu armata rusă sau cu agenţiile de securitate şi nici nu au susţinut războiul din Ucraina".

Isinbayeva, dublă campioană olimpică la săritura cu prăjina, a primit mai multe distincţii din partea forţelor armate ruse de-a lungul carierei sale şi, de asemenea, a fost fotografiată în mod repetat în uniformă.

Joi, CIO a suspendat Comitetul Olimpic Rus şi a oprit orice finanţare după ce acesta a recunoscut la începutul acestei luni consiliile olimpice din regiunile Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie.

Bach a declarat că, deşi decizia a blocat participarea oficialilor olimpici ruşi la reuniunile olimpice sau participarea la Jocurile Olimpice, sportivii cu paşapoarte ruseşti ar putea continua să concureze ca neutri.

CIO nu a decis încă dacă sportivilor ruşi şi belaruşi li se va permite să concureze la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris, ca urmare a invaziei de anul trecut din Ucraina, pe care Moscova o numeşte o "operaţiune militară specială".

"Vom continua să monitorizăm evoluţiile. Nu există nicio presiune legată de timp", a declarat Bach când a fost întrebat despre o decizie pentru Jocurile de anul viitor din Franţa.

"Ne rezervăm dreptul de a invita singuri sportivi individuali, neutri, cu paşapoarte ruseşti, iar acest lucru înseamnă că forul rus nu va avea niciun rol de jucat.

"Acestea vor fi invitaţii directe pe care le vom gestiona cu federaţiile internaţionale şi, dacă este nevoie, atunci cu federaţiile naţionale respective şi, de asemenea, în acest fel, pentru a clarifica faptul că nu există nicio reprezentare a Rusiei sau a Comitetului Olimpic Rus prin aceşti sportivi."

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.