Leon Rotman, Doina Sava şi Ioan Dospinescu, trei personalităţi marcante ale sportului românesc, au primit, joi, distincţii pentru o viaţă dedicată sportului de performanţă. Rotman a primit Colanul de Aur al COSR, cea mai înaltă distincţie oferită de forul olimpic tricolor, iar Doina Sava şi Ioan Dospinescu au fost recompensaţi cu Ordinul Excelenţa Olimpică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"E un moment solemn, în care ne gândim la istorie, pentru că cine nu îşi cunoaşte istoria nu are viitor. Este o mare onoare pentru noi să-i oferim cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român", a spus preşedintele COSR, Mihai Covaliu.

Leon Rotman este primul dublu campion olimpic din istoria canoei româneşti – medaliat cu aur în probele de canoe simplu pe 1000 şi 10000 m la JO de la Melbourne, în 1956, şi medaliat patru, ani mai târziu cu bronz la JO Roma 1960 la C1 – 1000 m.

"Eu am vorba mea, mai bine mai târziu decât niciodată. Dacă Dumnezeu vrea, în iulie voi adăuga încă un an celor 88 pe care îi am. Le mulţumesc tuturor, colegi şi foşti colegi şi aş vrea să aduc şi un omagiu celor care nu mai sunt printre noi. Eu vreau să-i înmânez lui Cătălin Chirilă o pagaie făcută special pentru mine de primăria oraşului Reghin, pentru faptul că am concurat pe bărcile fabricate la Reghin. I-o înmânez lui Cătălin să aibă spor anul viitor, să-i bată pe toţi la Olimpiadă", a afirmat Leon Rotman, după ce a primit distincţia din partea COSR.

Doina Sava, una dintre cele mai titrate antrenoare de înot din România, sub îndrumarea căreia Camelia Potec a cucerit titlul olimpic la Atena, în 2004, la 200 m liber, iar în 2003 Dragoş Coman a obţinut bronzul la 400 m liber şi a devenit primul înotător medaliat mondial din istoria înotului românesc, a fost recompensată cu Ordinul Excelenţa Olimpică. Membru al Comisiei Tehnice Olimpice pentru sportul de performanţă din cadrul COSR, Doina Sava continuă să fie alături de Mişcarea Olimpică, chiar dacă de ceva vreme s-a retras din activitate.

Ordinul Excelenţa Olimpică i-a fost conferit de asemenea profesorului Ioan Dospinescu, fost canotor de performanţă, antrenor, preşedinte al forului naţional de canotaj timp de şase ani şi membru în Comitetul Executiv al COSR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.