Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, un spectacol de aproape patru ore, s-a desfăşurat vineri sub motto-ul “Uniţi prin Emoţie”, fără spectatori, dar aducând un mesaj de speranţă şi încurajare planetei în pandemie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tokyo 2020 va fi o Olimpiadă cum nu a mai fost alta, deoarece se desfăşoară în timp ce lumea se confruntă cu pandemia de covid-19. Pandemia i-a separat pe oameni. De aceea, organizatorii JO şi-au dorit ca toţi oamenii să trăiască aceeaşi bucurie sau chiar aceeaşi dezamăgire prin prestaţiile sportivilor în Japonia, iar astfel emoţiile să îi unească.

Doar aproximativ 950 de persoane au asistat la evenimentul de pe Stadionul Naţional din Tokyo, cu capacitate de aproape 70.000 de locuri.

La ceremonia de deschidere, s-au reafirmat rolul sportului şi valoarea Jocurilor Olimpice în exprimarea recunoştinţei şi admiraţiei pentru eforturile făcute în ultimul an dar şi în aducerea unei speranţe pentru viitor.

Startul ceremoniei a fost marcat de focuri de artificii, dar şi de un moment artistic în care s-a arătat cum s-au pregătit sportivii în pandemie, acasă, singuri, dau uniţi de speranţă şi de pasiunea lor comună.

Împăratul Naruhito şi preşedintele CIO, Thomas Bach, au intrat în arenă şi şi-au luat locurile în tribună, după care a fost adus de sportivi şi de un angajat din sistemul sanitar drapelul Japoniei, arborat apoi într-o atmosferă solemnă. La festivitate au fost prezenţi şi preşedintele Emmanuel Macron şi Prima Doamnă a SUA, Jill Biden.

Imnul Japoniei a fost intonat de cântăreaţa Misia.

Organizatorii JO nu au uitat nici de toţi cei care nu mai sunt în viaţă, astfel că s-a ţinut un moment de reculegere în memoria persoanelor care au murit din cauza covid-19, dar şi a sportivilor care au încetat din viaţă, între care şi membrii echipei Israelului ucişi la Munchen în 1972.

Cercurile olimpice şi-au făcut apariţia în arenă după un alt moment artistic. Cercurile, fiecare cu diametru de 4 metri, au fost făcute din lemn de la copacii plantaţi de sportivi la JO de la Tokyo din 1964.

Înainte de cel mai important segment al ceremoniei, defilarea sportivilor, profesorul Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost recompensat cu Laurii Olimpici.

La defilarea sportivilor, începută cu delegaţia Greciei, multe naţiuni au avut doi purtători de drapel, un bărbat şi o femeie. La fel ca la Rio, a defilat şi echipa refugiaţilor.

Delegaţia României, a 199-a, i-a avut purtători de drapel pe Simona Radiş şi Robert Glinţă. Din tribună, sportivii tricolori au fost salutaţi de fostul preşedinte al COSR, Octavian Morariu, în prezent membru CIO.

Sportivii au defilat în ritmurile muzicii de pe mai multe jocuri video.

Unul dintre purtătorii de drapel a fost Pita Taufatofua din Tonga, sportiv care a atras atenţia prin prezenţele sale cu torsul gol şi uns cu ulei la ceremoniile de deschidere. El a participat şi la Jocurile Olimpice de vară din 2016 şi la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018.  

La finalul defilării, în arenă a apărut mesajul “Faster, Higher, Stronger, Together”, împreună cu cercurile olimpice.

Doi sportivi, doi antrenori şi doi arbitri au rostit apoi simultan jurământul olimpic.

Subliniind diversitatea din istoria Jocurilor Olimpice şi spiritul noii generaţii, la ceremonie s-a evidenţiat din nou mesajul de solidaritate şi speranţă: “Împreună suntem mai puternici”.

Pe teren a fost creată emblema Tokyo-2020, iar pe cer aceasta a apărut ca în oglindă, formată din peste 1.800 de drone. Emblema din drone s-a transformat apoi în planeta noastră, cu toate continentele evidenţiate, în acordurile melodiei Imagine interpretată de corul Suginami, Angelique Kidjo, Alejandro Sanz, John Legend şi Keith Urban.

“Astăzi este un moment al speranţei. Să preţuim acest moment pentru că în sfârşit suntem aici, împreună. Sportivi din 205 naţiuni şi din echipa olimpică a refugiaţilor, locuind sub acelaşi acoperiş, împreună, în Satul Olimpiic. Aceasta este puterea unificatoare a sportului. CIO a adaptat motto-ul olimpic vremurilor noastre: Faster, Higher, Stronger - Together”, a afirmat la ceremonie preşedintele  CIO, Thomas Bach, înainte ca împăratul Naruhito să declare deschise Jocurile Olimpice.

Şase sportivi (din Asia, Oceania, America, Africa, Europa şi Echipa Refugiaţilor) au adus în arenă steagul olimpic, care a fost arborat în timp ce s-a intonat imnul olimpic de către un cor de elevi din Tokyo şi Fukushima. Simbolic, în arenă au fost eliberaţi porumbei virtuali şi de hârtie.

Spre final, ceremonia s-a animat prin prezentarea pictogramelor cinetice ale probelor din cadrul competiţiei.

Fanilor din faţa televizoarelor şi sportivilor li s-au prezentat într-un mod dinamic şi amuzant oraşul Tokyo şi locurile de desfăşurare a probelor de la JO, iar un moment kabuki a impresionat asistenţa.

Flacăra olimpică a fost adusă în arenă de doi sportivi, un bărbat şi o femeie. A urmat o ştafetă la care au participat şi un medic şi o asistentă medicală. Ceremonia s-a încheiat cu aprinderea flăcării de la stadion, cea căreia i-a revenit onoarea fiind jucătoarea de tenis Naomi Osaka.

La Jocurile Olimpice participă 205 naţiuni cu peste 11.000 de sportivi. În total sunt 206 delegaţii, una fiind cea a echipei refugiaţilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.