Preşedintele Ligii Spaniole de Fotbal (LaLiga), Javier Tebas, a anunţat că iniţiatorii Superligii Europene vor readuce proiectul în prim-plan şi i-a acuzat pe aceştia că "mint mai mult decât Putin", informează marca.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Înainte de pandemie, aveam un model economic durabil, dar pandemia a dus la pierderi pentru cluburi, iar acum reacţionăm la o situaţie foarte complicată. Cred că reforma Ligii Campionilor este ceva important pentru marile cluburi. Ligile naţionale pot păstra Liga Campionilor şi nu trebuie să se gândească la alte lucruri. Acum o săptămână, a fost o întâlnire în casa lui Andrea Agnelli (n.r. - preşedintele clubului Juventus) pentru a se vorbi despre proiectul Superligii, a unei ligi continentale cu două categorii, în care ligile naţionale sunt a doua categorie. Cei mari vor fi prezenţi într-un fel sau altul. De fiecare dată când aud aceste trei cluburi din Superliga vorbind, ele nu fac altceva decât să mintă. Superliga minte mai mult decât Putin. Trebuie să fim idioţi ca să credem ce spun ei. Sunt trei naufragiaţi care spun că proiectul lor nu îi va afecta pe ceilalţi, ceea că mă face să mă simt umilit. Vor face foarte mult rău fotbalului. FlorentIno Pérez a spus-o într-un program de televiziune: <Nu vă faceţi griji, vă vom oferi milioane>. Trei cluburi vor să le stăpânească pe restul şi trebuie să evităm asta. LaLiga este formată din 42 de cluburi şi 38 sunt de acord cu propunerile noastre. Superliga încearcă să intoxice cu bugete care nu sunt corecte. CVC (n.r. - partener al LaLiga) a făcut un pariu important. Lucrurile merg bine şi vor face bine LaLiga. Nu ne împrumută bani, este o investiţie care sporeşte capitalul LaLiga. Trebuie să fim deştepţi şi să pariem pe asta. Toate ligile trebuie să fie puternice, financiar vorbind. Banii nu pot fi cheltuiţi aşa cum vor cluburile, pot fi cheltuiţi aşa cum spune LaLiga, cu proiecte reale. Valencia, dacă vrea să-şi termine stadionul, va prezenta proiectul şi LaLiga îl va ajuta, dar nu va putea cere bani şi cinci ani să nu facă nimic. Banii vor fi daţi cluburilor în funcţie de cum urmează să-i investească. (n.r. - despre repartizarea inegală a banilor) Nu pot lua bani de la cei mari să-i dau altor echipe. Nu, dar asta nu înseamnă că sunt în favoarea Superligii", a spus Tebas, la un forum organizat de Financial Times.

Douăsprezece cluburi europene, Juventus, FC Barcelona, Real Madrid, Tottenham, Arsenal, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Atletico Madrid, Inter Milano şi AC Milan, au lansat, în aprilie 2021, proiectul Sperligii Europene, care a eşuat rapid, în urma opoziţiei FIFA şi UEFA, a forurilor naţionale, dar şi a mediului politic european. Cu toate acestea, primele trei cluburi nu au renunţat la proiect.

În august 2021, LaLiga şi CVC Capital Partners au semnat un acord, prin care grupul de investiţii preia o participaţie de aproape 11 la sută din veniturile primelor două ligi spaniole, în următorii 50 de ani, în schimbul sumei de 2,7 miliarde de euro.

Real Madrid, FC Barcelona, Athletic Bilbao şi un club din liga a doua au votat împotriva acordului, dar toate celelalte grupări au fost în favoarea acestuia.

FC Barcelona şi Real Madrid, aflate în conflict cu LaLiga din cauza proiectului Superligii Europene, au criticat din start acest acord încheiat de Liga de Fotbal Profesionist din Spania.

Votul lor împotrivă nu afectează însă înţelegerea cu CVC Capital Partners, cluburile care s-au opus urmând a-şi primi în continuare drepturile financiare conform acordului precedent cu LaLiga, nu însă şi cota din noua înţelegere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.