Dacă echipa CSM Ştiinţa Baia Mare, campioana României, a reuşit să ajungă cu bine în ţară, alte două echipe europene care au participat la meciuri în Africa de Sud, irlandezii de la Munster şi galezii de la Cardiff, sunt încă blocate în statul african, cu jucători infectaţi cu coronavirus. În cazul celor de la Cardiff, cu doi infectaţi, au fost înregistrate atacuri de panică în rândul echipei, în condiţiile în care autorităţile galeze nu vor să-i repatrieze. O situaţie grea o are şi Munster, în delegaţia căreia zece persoane au fost testate pozitiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipa provinciei irlandeze Munster este izolată în prezent la Cape Town, după ce a călătorit în Africa de Sud pentru două etape ale United Rugby Championship, înainte ca ţara africană să fie plasată recent pe lista roşie pentru călătorii.

O creştere a cazurilor pozitive cu noua variantă Omicron a coronavirusului a obligat echipele Munster, Cardiff, Scarlets şi Zebre să plece în grabă, weekend-ul trecut, înainte de intrarea în vigoare a noilor măsuri de carantină.

Cu toate acestea, formaţiile Munster şi Cardiff au fost împiedicate să plece duminică, după ce au avut cazuri pozitive de Covid-19 (unu, respectiv două în echipele lor), în timp ce Scarlets şi Zebre au reuşit să se întoarcă în Europa.

Marţi, Munster a anunţat încă nouă cazuri în lot, ceea ce înseamnă că zece dintre cele 48 de persoane care formează delegaţia (34 de jucători şi 14 membri ai staff-ului) sunt acum în izolare strictă.

"Cea mai recentă serie de teste PCR în delegaţia echipei Munster a identificat nouă cazuri pozitive. Grupul se va muta în hotelul de carantină desemnat, din Cape Town, alăturându-se primului jucător care a fost testat pozitiv duminică. Celălalt grup, format din 38 de persoane, a avut rezultate negative şi continuă să se izoleze individual, în camerele lor în care se află de duminică seara. Aşa cum a subliniat, luni, guvernul irlandez, cei care au primit rezultate negative au autorizaţia de a călători de la autorităţile sud-africane", a precizat clubul irlandez, citat de The Mirror.

Jucătorul care a fost testat pozitiv sâmbătă a fost izolat într-un hotel separat din Cape Town, unde i se vor alătura acum cei nouă noi membri pozitivi ai delegaţiei.

Evoluţiile recente au aruncat campania celor de la Munster în haos, toţi jucătorii care se întorc vor fi obligaţi la o carantină de 10 zile, în Irlanda.

Acest lucru pune sub semnul întrebării disputarea meciurilor viitoare din Champions Cup, în deplasare la Wasps, la 12 decembrie, şi acasă, împotriva celor de la Castres (18 decembrie), în condiţiile în care jucătorii vor fi în imposibilitatea de a se pregăti, chiar dacă vor fi disponibili la timp.

Jucătorii echipei Cardiff sunt într-o izolare strictă de duminică, fără să poată să-şi părăsească camerele şi fără nicio certitudine cu privire la data la care vor putea pleca acasă, aşteptând autorizaţia medicală. Acest lucru duce la creşterea îngrijorării jucătorilor privind soarta lor.

"Avem rapoarte despre oameni care au avut atacuri de panică, avem rapoarte despre anxietate şi probleme de sănătate mintală. Trebuie să-l punem pe ofiţerul de bunăstare psihică al WRU în legătură constantă cu ei", a declarat o sursă din cadrul clubului galez, pentru welsonline.co.uk.

Principalul grup al delegaţiei de 48 de persoane este într-un hotel din Cape Town. Cei doi testaţi pozitiv sunt într-altul, unde sunt obligaţi să stea în izolare 14 zile.

Înainte ca partea "negativă" a grupului să poată părăsi Africa de Sud, trebuie să existe criterii privind zborurile şi hotelurile de carantină şi trebuie să aibă teste PCR negative.

Ministrul Sănătăţii din guvernul galez, Eluned Morgan, a fost interogat cu privire la situaţie, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc marţi, şi nu s-a arătat grăbit să-şi repatrieze compatrioţii.

"Responsabilitatea noastră principală este să menţinem oamenii din Ţara Galilor în siguranţă. Există reguli pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă. Aceste reguli sunt lucruri pe care toată lumea trebuie să le respecte şi nu există excepţii de la asta. Suntem foarte conştienţi de situaţia de la Cardiff Rugby Club. Ei vor trebui să se autoizoleze la întoarcere. Nu există locuri în Ţara Galilor unde să poată fi cazaţi pentru că nu avem acele hoteluri în Ţara Galilor. Există un motiv foarte clar pentru asta. Pentru că nu avem un aeroport internaţional care, în general, să aducă oameni din ţările pe lista roşie sau din ţările cu potenţial de a intra pe lista roşie. Majoritatea pasagerilor noştri aterizează în Anglia. Ne-am gândit că ar creşte riscul sanitar dacă ar fi să transportăm oameni de la un aeroport la un hotel din Ţara Galilor. De asemenea, este foarte dificil pentru noi să discutăm şi să găsim un hotel în Ţara Galilor care ar fi dispus să se transforme într-un hotel Covid, deoarece înseamnă că nu pot caza pe nimeni altcineva şi, evident, este o problemă destul de mare chiar înainte de Crăciun, când ar putea avea multe rezervări. Suntem atenţi la evoluţia situaţiei şi suntem foarte interesaţi să ne aducem băieţii acasă. Dar ei vor trebui să vină acasă în acelaşi mod în care ar fi de aşteptat să o facă toţi ceilalţi din această ţară", a afirmat ea.

Şeful de marketing şi comunicare al clubului Cardiff, Mike Brown, care se află cu echipa în Africa de Sud, s-a declarat şocat de comentariile lui Morgan.

"Ca o persoană prinsă în mijlocul situaţiei ăsteia, am fost uluit de lipsa de empatie şi de sprijin din partea ministrului Sănătăţii. Toată lumea se aşteaptă să intre în carantină la întoarcerea noastră, dar ajutaţi-ne să ajungem acasă", a scris el pe Twitter.

Participantă la un turneu de pregătire, echipa CSM Ştiinţa Baia Mare a rămas blocată în Africa de Sud după ce compania aeriană care trebuia să-i transport spre Europa a anulat toate zborurile, în urma îngrijorărilor apărute cu privire la noua tulpină Omicron a coronavirusului, descoperită în statul african.

Marţi după-amiază, aeronava Boeing 737 a companiei Tarom care a plecat în Africa de Sud pentru a repatria cetăţenii români blocaţi în această ţară, printre care s-au aflat membrii delegaţiei echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare, a aterizat la Baza 90 de la Otopeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.