Un producător britanic de echipamente sportive va lansa pe piaţă anul viitor prima pereche de pantofi sport cu grafen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul unui parteneriat cu Universitatea din Manchester, britanicii de la inov-8 vor lansa pe piaţă anul viitor prima pereche de pantofi sport în a căror construcţie a folosit aşa-numitul material al viitorului, grafenul.

Observat pentru prima oară la un microscop electronic în 1962, grafenul este un material compus dintr-un singur strat de atomi de carbon care a fost produs accidental prin folosirea unor instrumente bazate pe grafit, precum stilourile.

Grafenul are numeroase caracteristici extraordinare care-l propun în foarte multe domenii, însă deocamdată aplicaţiile acestuia nu au depăşit pragul experimental. Este aproape transparent, foarte subţire şi flexibil, excelent conductor şi de departe cel mai solid material (de aproximativ 200 de ori mai solid decât oţelul).

În cazul încălţărilor G-Series pe care inov-8 şi Universitatea din Manchester le-au realizat, talpa din cauciuc a fost încălzită pentru a putea acomoda foarte mici particule de grafen ale căror caracteristici să fie împrumutate de pantof.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester susţin că materialul folosit a fost calculat pentru a îmbunătăţi calitatea încălţărilor cu 50%. Şi, într-adevăr, testele realizate pe produsul final arată că acesta este cu 50% mai rezistent şi cu 50% mai elastic decât cauciucul standard folosit în domeniu.

Spre deosebire de majoritatea aplicaţiilor practice în care poate fi implicat grafenul şi care se află la ani buni distanţă de un rezultat concret, pantofii cu grafen ai celor de la inov-8 vor fi disponibili deja de anul viitor şi vor costa 150 de lire sterline (aproximativ 170 de euro).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.