Federaţia Franceză de Fotbal (FFF) a apărat, într-un comunicat emis marţi seară, dispozitivul de securitate consolidat pus în aplicare pentru finala Ligii Campionilor de pe Stade de France, reluând estimarea contestată a guvernului, potrivit căreia 35.000 de persoane nu aveau bilete sau aveau bilete false, informează lequipe.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FFF susţine că 110.000 de persoane s-au aflat în apropierea Stade de France, în timp ce 75.000 de locuri au fost disponibile pentru finala Ligii Campionilor, dintre Liverpool şi Real Madrid.

"75.000 de persoane ar fi trebuit să fie pe Stade de France", a precizat FFF.

Federaţia a explicat că a mobilizat sâmbătă seară "1.650 de agenţi de securitate şi de primire", respectiv "cu 25% mai mult decât la un meci al echipei Franţei cu casa închisă", pentru a anticipa "eventuala prezenţă a unor persoane fără bilet sau în posesia unor bilete false".

Potrivit forului de conducere al fotbalului francez, "79.200 de persoane au folosit mijloacele de transport în comun, 21.000 (au venit) cu autocare (suporteri, parteneri şi invitaţi UEFA), 6.000 cu taxiul şi şofer privat şi 4.100 cu vehiculele lor personale".

FFF concluzionează că în apropierea stadionului Saint-Denis se aflau "35.000 de persoane în plus, în posesia unor bilete false sau fără bilete" şi că acestea "au provocat dezordine publică prin blocarea porţilor stadionului şi împiedicarea intrării unor posesori de bilete autentice înainte de startul meciului programat la ora locală 21.00".

Organismul prezidat de Noel Le Graet pare să fie de acord cu guvernul, care, prin intermediul ministrului de Interne, a declarat că "30.000-40.000 de fani englezi s-au aflat în zona Stade de France, fie fără bilete, fie cu bilete falsificate".

Sâmbătă, lovitura de începere a meciului de pe Stade de France a fost întârziată cu 36 de minute, UEFA invocând iniţial "sosirea târzie" a fanilor la stadion.

Însă mulţi suporteri ai lui Liverpool au vorbit despre cozile lungi din orele premergătoare meciului şi despre un răspuns dur al poliţiei la numărul mare de fani care a aglomerat porţile.

Poliţia franceză a fost criticată pentru că a folosit gaze lacrimogene şi spray-uri cu piper împotriva unor fani ai lui Liverpool care aşteptau să intre pe stadionul din Paris.

Ulterior, UEFA a pus întârzierea pe seama unor "motive de securitate" şi a declarat că turnicheţii din sectoarele rezervate suporterilor echipei Liverpool au fost "blocaţi de mii de fani care au cumpărat bilete false care nu funcţionau".

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a dat vina pe suporterii britanici, declarând că mii de persoane nu aveau bilete corespunzătoare şi au forţat intrarea, iar unii au agresat stewarzii.

Real Madrid a câştigat, sâmbătă seară, pentru a 14-a oară Liga Campionilor, învingând în finala disputată pe Stade de France, la Saint-Denis, echipa Liverpool, scor 1-0 (0-0). Golul a fost marcat de Vinicius, în minutul 59.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.