Parchetul Tribunalului Bucureşti a anunţat că a fost începută urmărirea penală in rem pentru fapta de ucidere din culpă, în cazul decesului lui Patrick Ekeng. În cadrul anchetei au fost ridicate mai multe documente, ambulanţa cu care a fost transportat jucătorul dinamovist a fost sigilată, alte două ambulanţe aflate la stadion au fost examinate criminalistic, iar înregistrările video care surprind momentul prăbuşirii jucătorului pe teren şi acordarea primului ajutor medical vor fi analizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În seara zilei de 06.05.2016, la ora 23.25, la Spitalul Floreasca s-a produs decesul jucătorului de fotbal Patrick Ekeng, în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost transportat cu o ambulanţă la spital, după ce s-a prăbuşit pe gazon, în timpul unui meci de fotbal desfăşurat pe Stadionul Dinamo. Drept urmare, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a constituit un dosar penal în vederea stabilirii circumstanţelor în care s-a produs decesul”, se arată într-un comunicat de presă comun al Parchetului Tribunalului Bucureşti şi Poliţiei Capitalei transmis sâmbătă.

Poliţiştii de la Serviciul Omoruri au ridicat documentele medicale întocmite la Spitalul Floreasca, precum şi unele documente legate de organizarea meciului care a avut loc vineri seara, pe stadionul echipei Dinamo. Totodată, sâmbătă au fost solicitate documente relevante în cauză de la factorii implicaţi în desfăşurarea meciului jucat de Dinamo cu FC Viitorul.

Anchetatorii au dispus efectuarea unei autopsii medico-legale, care va fi efectuată luni, la Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici”, au precizat sursele citate.

La dosarul cauzei au fost ataşate şi înregistrări video ale incidentului şi au fost solicitate şi alte înregistrări ale unor camere de supraveghere instalate în zona stadionului.

Anchetatorii au examinat criminalistic cele trei ambulanţe Puls prezente la locul desfăşurării meciului de fotbal, iar cea care l-a transportat pe Patrick Ekeng la spital a fost sigilată, în vederea efectuării unor verificări suplimentare.

“Procurorii criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi ofiţerii din cadrul Serviciului Omoruri efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în cauză fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem”, se mai arată în comunicatul citat.

Surse din Poliţie au declarant, pentru News.ro, că, anchetatorii au ridicat, sâmbătă, mai multe documente de la clubul Dinamo şi de la Ambulanţa Puls, care vor fi folosite în anchetă, printre care ar fi fişa medical întocmită de echipa de pe ambulanţa care l-a transportat pe Patrick Ekeng la Spitalul Floreasca, timpii de intervenţie şi date referitoare la contractual încheiat cu clubul Dinamo.

Sursele citate au precizat că, în zilele următoare, anchetatorii vor chema la audieri reprezentanţi ai clubului Dinamo şi echipajul medical de pe ambulanţă, dar şi alte persoane care ar putea ajuta la stabilirea împrejurărilor decesului lui Ekeng.

Anchetatorii urmează să stabilească dacă echipajul de la Ambulanţa Puls a intervenit cu întârziere, dacă maşina era echipată cu toată aparatura necesară pentru resuscitare şi intervenţie în cazuri de urgenţă şi dacă personalul medical era pregătit pentru astfel de situaţii.

Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit vineri seară, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii au început, sâmbătă, un control la Ambulanţa Puls, unde vor verifica salvările serviciului de ambulanţă privat şi dotările acestora, angajaţii şi calificarea acestora, documentele din cazurile de urgenţă şi dacă a fost respectată legislaţia privind acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi transportul sanitar în regim privat.

Ministerul Sănătăţii a sesizat, sâmbătă, Colegiul Medicilor în cazul doctorului de la Ambulanţa Puls care i-a acordat îngrijiri jucătorului dinamovist Patrick Ekeng după ce acesta s-a prăbuşit pe teren.

Mai multe declaraţii contradictorii şi intervenţii controversate au fost făcute, vineri seară, la Stadionul Dinamo şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în legătură cu accidentul fotbalistului camerunez Patrick Ekeng.

Medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, ştia care sunt manevrele de resuscitare în cazul unui stop cardio-respirator, dar cu toate astea a luat decizia, împreună cu doctorul ambulanţei, ca jucătorul să fie transportat la Urgenţă.

Doctorul Cristian Pandrea, de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spit alului Floreasca, afirmase cu doar câteva minute înaintea lui Bătineanu că jucătorului nu i s-a acordat primul ajutor până a ajuns la spital. "A fost adus la noi cu ambulanţa, fără manevre de resuscitare, din câte ştiu. În stop cardio-respirator, la Camera de gardă s-au iniţiat manevrele de resuscitare care au durat aproximativ o oră şi 30 de minute şi aceste manevre au rămas, din păcate, fără rezultat. Pacientul a decedat”, a spus medicul Pandrea.

După ce iniţial declarase că lui Ekeng i s-a făcut masaj cardiac în maşina salvării, în aceeaşi declaraţie de presă, Bătineanu afirmă că el i-a acordat primul ajutor jucătorului pe teren: "Mi-am dat seama imediat că este vorba de un stop cardio-respirator, primul lucru se face masaj, se eliberează căile respiratorii şi se face masaj. S-a făcut acest lucru pe teren, de către mine. Când a venit ambulanţa am spus, direct pe targă şi l-am şi urcat şi transportat aici".

Din imaginile surprinse de camerele de televiziune se vede clar cum medicul Liviu Bătineanu efectuează în primul minut de la prăbuşirea lui Ekeng manevre de eliberare a căilor respiratorii, după care jucătorul este urcat pe targă şi transportat la spital. Nu se vede că Bătineanu i-ar fi făcut masaj cardiac în locul în care fotbalistul a suferit stopul cardio-respirator.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.