La 7 mai 1986, Steaua Bucureşti uimea o lume întreagă şi câştiga Cupa Campionilor Europeni, după o finală dramatică disputată la Sevilla, cu FC Barcelona. Un grup de 16 jucători "magnifici" antrenat de Emeric Ienei reuşea o performanţă de excepţie şi scria o pagină de istorie, probabil irepetabilă, într-un fotbal mai romantic şi mai puţin influenţat de "puterea banilor".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cupa Campionilor Europeni era în acea perioadă o competiţie rezervată exclusiv echipelor campioane, pe un continent "nefărâmiţat" încă, în care Iugoslavia, Cehoslovacia şi URSS erau fiecare o singură ţară. Excepţia de la "regula campioanelor" o reprezenta numai câştigătoarea trofeului continental, care avea dreptul să participe în CCE sezonul următor, indiferent dacă era campioană sau nu pe plan intern.

La startul ediţiei din 1986 au fost 31 de formaţii, campioana Angliei, Everton, neparticipând din cauza interdicţiei aplicate de UEFA formaţiilor engleze după tragedia de la finala precedentă, Juventus - Liverpool, de pe Stadionul Heyesel din Bruxelles. Juventus a jucat în sezonul 85/86 în calitate de câştigătoare a CCE, dar a disputat primele două meciuri cu porţile închise, tot în urma sancţiunilor UEFA. Italia a avut două reprezentante, alături de torinezi jucând şi campioana Verona.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Sistemul competiţional era unul eliminatoriu, cu şaisprezecimi, optimi de finală, sferturi de finală, semifinale şi finală. Cu excepţia ultimei, celelalte faze se disputau în dublă manşă.

Toamna se desfăşurau două tururi, şaisprezecimile şi optimile, respectiv patru meciuri, competiţia reluându-se în primăvara anului următor, cu sferturile de finală. Astfel, expresia "calificare în primăvara europeană" presupunea accederea în sferturile de finală.

"Steaua în finală! Felicitări, mulţumiri, succes la Sevilla! Notre respect Anderlecht!"

În sezonul 84/85, Steaua reuşea să câştige campionatul României după o pauză de şase ani. Jucătorii antrenaţi de Emeric Ienei au terminat pe primul loc cele 34 de etape, cu un avans de două puncte faţă de deţinătorii trofeului, rivalii de la Dinamo, punând capăt unei serii de trei de trei tiluri consecutive câştigate de aceştia.

Steaua a început campania europeană în Danemarca, la Vejle (scor 1-1). Începutul a fost destul de dificil, românii egalând în minutul 87, prin Radu II, după ce gazdele au deschis scorul în minutul 60. Dar "viteziştii" au câştigat la scor, 4-1, pe teren propriu, prin reuşitele lui Piţurcă '8, Boloni '34 şi 51, şi Stoica '74. Vejle a punctat la 2-0, prin Simonsen, în minutul 37.

A urmat "dubla" cu Honved Budapesta. Steaua  a pierdut, scor 0-1, meciul din deplasare, dar din nou a câştigat cu 4-1 la Bucureşti (goluri Piţurcă '1, Lăcătuş '34, Bărbulescu '46, Majearu '52-p/ Detari '64-p) şi a devenit a doua echipă din România care se califica în "primăvara europeană" a CCE, după Dinamo.

Cel mai dificil adversar în drumul spre finală s-a dovedit a fi, cel puţin prin prisma scorurilor dublei manşe, Kuusysi Lahti. Steaua a remizat, 0-0, acasă şi a reuşit golul calificării în minutul 86 al întâlnirii de la Helsinki, prin Piţurcă.

În semifinale, Steaua a întâlnit campioana Belgiei, Anderlecht, care nu disputase decât optimi şi sferturi, deoarece a stat în primul tur (au rămas 31 de echipe prin excluderea englezilor).

La Bruxelles, gazdele au câştigat cu scorul de 1-0, golul fiind marcat de valorosul jucător belgian din acea perioadă, Enzo Scifo, în minutul 78. La Bucureşti, Steaua a făcut un nou meci extrarodinar şi i-a surclasat pe adversari, cu scorul de 3-0 (Piţircă '4 şi '71, Balint '23).

"Steaua în finală! Felicitări, mulţumiri, succes la Sevilla! Notre respect Anderlecht!", a afişat tabela de marcaj a stadionului din Bulevardul Ghencea la finalul meciului cu Anderlecht.

Steaua şi-a pierdut după dubla cu Anderlecht căpitanul, pe Tudorel Stoica. El avea să fi suspendat pentru finală în urma cumulului de cartonaşe galbene. 

Adversara steliştilor din ultimul act a fost FC Barcelona, echipă cu un drum mult mai anevoios decât al românilor. Barcelona a câştigat meciul tur din şaisprezecimi cu 2-1, la Praga, cu Sparta. Însă returul a fost cu emoţii mari pentru Barca, pentru că jucătorii cehoslovaci au deschis scorul în minutul 8 şi acesta avea să fie rezultatul final. În optimi elevii lui Tery Vennables au depăşit FC Porto tot graţie golului marcat în depalsare. FC Barcelona a câştigat pe teren propriu cu 2-0 şi a pierdut în Portugalia cu 3-1, marcând golul calificării după ce gazdele au avut 2-0.

Cu deţinătoarea titlului, Juventus, Barcelona a câştigat cu 1-0 pe Camp Nou şi a remizat la Torino, scor 1-1. În semifinale, campioana Spaniei a avut nevoie de penaltiuri pentru a trece de IFK Goteborg. Suedezii s-au impus acasă cu 3-0, acelaşi scor fiind înregistrat şi la finalul celor 120 de minute de joc de la Barcelona. Catalanii au câştigat la "loteria penaltiurilor" cu 5-4.

Finala - "Apără Duckadam! Am câştigat cupa!"

Finala CCE a fost organizată la Sevilla, pe Stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, o arenă care avea atunci o capacitate de 70.000 de locuri. Pentru că ambele echipe aveau aceleaşi culori, UEFA a decis ca FC Barcelona să-şi păstreze echipamentul. Steaua a ales să joace în alb, astfel că oficialii roş-albaştri au comandat firmei adidas un set nou de echipament, care le-a parvenit în seara dinaintea meciului.

La Sevilla au ajuns 50.000 de suporteri catalani. FC Barcelona a închiriat 300 de autocare, 12 curse charter şi şase garnituri de tren pentru a-şi transporta suporterii în oraşul finalei. De partea cealaltă, aproximativ o mie de suporteri români au mers la Sevilla cu cinci curse charter.

Şi Barcelona avea o problemă importantă de lot înaintea finalei. Golgheterul Archibald a suferit o accidentare la inghinali şi a fost trimis de urgenţă la Amsterdam, pentru a fi tratat de un fizioterapeut olandez. Scoţianul a revenit în Spania însoţit de specialistul olandez. Antrenorul Terry Venables a riscat şi l-a folosit pe Archibald, însă contribuţia lui la meciul de la Sevilla a fost nesemnificativă.

Meciul de la Sevilla, arbitrat impecabil de francezul Michel Vautrot, nu a fost unul spectaculos. Steaua s-a apărat organizat şi a încercat contraatacul, în timp ce Barcelona a atacat, dar fără a pune o presiune sufocantă. După 0-0 la sfârşitul celor 120 de minute, încluzând prelungirile, s-a trecut la executarea loviturilor de departajare. Ambele echipe exersaseră înainte penaltiurile. Barcelona se calificase în finală după lovituri de departajare şi părea că este avantajată de acest lucru.

Însă Helmuth Duckadam a avut ziua lui de graţie care l-a propulsat în istoria fotbalului. Primul penalti a fost executat de Majearu. Stelistul a trimis slab, aproape de centru şi Urruti a apărat. De la catalani, primul a tras Alexanko, spaniolul care peste ani avea să antreneze în România. El tras destul de bine, în dreapta lui Duckadam, dar portarul român a plonjat spectaculos şi a respins mingea.

Boloni, un şuteur de temut, a trimis în dreapta lui Urruti, însă insuficient de plasat şi portarul a respins. Pedraza a tras tot în dreapta, Duckadam a plonjat tot acolo şi a îndepărtat mingea. "Lăcătuş trebuie să înscrie, Lăcătuş va înscrie!", a anticipat comentatorul Teoharie Coca-Cosma şi Lăcătuş a marcat cu un şut violent, mingea lovind transversala înainte de a intra în poartă.

Pichi Alonso a executat la fel ca Alexanko şi Pedraza. Tot în dreapta portarului, aproape de bară. Duckadam a apărat din nou. Balint în schimb a marcat elegant, şutând în dreapta, iar Urruti a plecat spre stânga. Marcos s-a gândit să schimbe partea. A tras în stânga, însă slab, şi l-a trimis pe Duckadam direct în Cartea Recordurilor, iar trofeul în vitrina Stelei.

"Apără Duckadam! Am câştigat cupa! Cupa Campionilor Europeni este la Bucureşti!", a izbucnit Coca-Cosma după a patra intervenţie reuşită de portarul Duckadam, în timp ce Ilie Bărbulescu s-a repezit la masa pe care se afla Cupa, pe marginea terenului, şi a sărutat trofeul.

Câţiva copii de mingi i-au cerut uriaşului goalkeeper român mănuşile cu care a apărat, însă Duckadam le-a dat de înţeles că nu le poate da valoroasele accesorii. Peste mulţi ani, confruntat cu probleme financiare, el avea să le vândă pe Internet, pentru suma de 3.000 de dolari.

Premierea - Regelui Juan Carlos a trebuit să i se explice de ce a câştigat Steaua

Festivitatea de premiere a fost simplă şi scurtă, neavând nimic din fastul de astăzi. În absenţa preşedintelui UEFA de atunci, Jacques Georges, bolnav, un alt oficial al forului european, portughezul Antero da Silva Resende, i-a înmânat Cupa Campionilor Europeni şi "puiul" căpitanului Stelei, Ştefan Iovan.

Jucătorii stelişti au efectuat un tur de onoare în faţa unor tribune depopulate de suporterii Barcelonei. La "oficială", Regele Spaniei Juan Carlos, căruia a trebuit să i se explice regulamentul loviturilor de departajare pentru a înţelege de ce a câştigat Steaua, i-a felicitat pe membrii delegaţiei române.

Echipele care s-au înfruntat la Sevilla:

Steaua: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - Bălan (Iordănescu '73), Balint, Boloni, Majearu - Lăcătuş, Piţurcă (Radu II '112). Antrenor Emeric Ienei.

FC Barcelona: Urruticoechea - Gerardo, Migueli, Alexanko, Julio Alberto - Victor, Schuster (Moratalla '84), Marcos, Pedraza - Archibald (P. Alonso '111), Carrasco. Antrenor: Terry Venables.

Steliştii au rămas la Sevilla până joi după-amiază, a doua zi după finală, când s-au îmbarcat pe aeronava BAC a companiei Tarom, cu care au călătorit spre ţară. Seara, la Otopeni, campionii au fost aşteptaţi de mii de suporteri, care au invadat pista aeroportului.

Toate succesele sportive din acei ani erau dedicate partidului comunist şi dictatorului Nicoale Ceauşescu. Nici Steaua nu a făcut excepţie de la regulă. Nici nu se stinsese nocturna de pe "Sanchez Pizjuan" şi telegrama de mulţumire a plecat către Comitetul Central al PCR. 

"La cea de-a 65-a aniversare a făuririi Partidului Comunist Român, conducătorul încercat al poporului în marile sale bătălii pentru lichidarea exploatării şi asupririi, transformarea revoluţionară a societăţii româneşti şi triumful cauzei socialismului şi comunismului, fotbaliştii şi tehnicenii echipei Steaua îşi îndreaptă gândurile de profundă preţuire şi nemărginită recunoştinţă către gloriosul nostru partid, către dumneavoastră, conducător încercat al României socialiste, fiul cel mai drag al ţării, strălucit Erou între eroii neamului, înflăcărat patriot revoluţionar, personalitate proeminentă a lumii contemporane. Pentru noi, sportivii militari, ca şi pentru armata ţării şi întregului nostru popor, aniversarea făuririi Partidului Comunist Român a constituit un minunat prilej de a cinsti acest glorios jubileu cu rezultate deosebite. Cu inimile pline de buicurie şi de satisfacţia datoriei împlinite, vă raportăm din oraşul Sevilla, locul natal al împăratului Traian, că, mobilizaţi puternic de înflăcăratele îndemnuri cu care i-aţi încurajat întotdeauna pe sportivi, de a lupta fără preget pentru gloria culorilor patriei, de preţioasele orientări şi indicaţii cuprinse în mesajul pe care l-aţi adresat Conferinţei pe ţară a mişcării sportive, în urma unor întreceri pline de dăruire şi abnegaţie, am reuşit să învingem în cea mai grea competiţie contionentală de club şi să câştigă Cupa campionilor europeni, performanţă fără precedent în istoria fotbalului românesc. Această mare victorie sportivă o dedicăm împlinirii a şase decenii şi jumătate de existenţă eroică a Partidului Comunist Român, conducătorul înţelept al poporului, centru vital al naţiunii noastre socialiste. (...) Datorăm succesele obţinute până acum, victoria în finala Cupei campionilor europeni, grijii deosebite a partidului, dumneavoastră personal, pentru crearea celor mai bune condiţii de muncă şi viaţă, bogatei baze materiale puse la dispoziţia mişcării sportive şi, în acest cadru, şi Clubului Steaua. Pentru toate acestea, vă rugăm să primiţi, mult iubite şi stimate tovarăşe comandant suprem, cele mai profunde mulţumiri (..)", se arată în mesajul semnat de Echipa de fotbal Steaua a Clubului Sportiv al Armatei.

Drept răsplată, Ceauşescu le-a conferit, prin decret prezidenţial, Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa I echipei de fotbal Steaua şi Ordinul Meritul Sportiv jucătorilor şi antrenorilor.

Steaua a continuat să facă performanţă, câştigând Supercupa Europei şi ajungând peste numai trei ani din nou în finala CCE. Însă Milanul lui Arrigo Sachi, cu Maldini, Donadoni, Baresi, Rijkaard, Van Basten, Gullit, întorsese deja pagina istoriei, pentru a completa o nouă filă. "Viteziştii" se înclinau şi pierdeau cu 0-4 chiar pe terenul echipei pe care au răpus-o în 1986, Camp Nou.

Cei 16 jucători care au scris cea mai frumoasă pagină de istorie a fotbalului românesc au fost Helmuth Duckadam, Dumitru Stângaciu, Ştefan Iovan, Miodrag Belodedici, Adrian Bumbescu, Ilie Bărbulescu, Gavrilă Balint, Lucian Bălan, Tudorel Stoica, Anghel Iordănescu, Ladislau Boloni, Mihail Majearu, Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă, Marin Radu II, Anton Weisenbacher. Dintre aceştia, Lucian Bălan nu mai este în viaţă. El s-a sinucis în noiembrie 2015.

Fragmente din presa internaţională după finala de la Sevilla:

"Sinucidere barceloneză într-o cavalcadă a penaltiurilor. (...) Steaua a adus o mare decepţie pentru un oraş care a preparat totul pentru a sărbători triumful" - La Vanguardia;

"Suspans până la ultimul penalti" - ABC;

"La gran decepcion" - As;

"Echipa Steaua Bucureşti a câştigat Cupa Campionilor Europeni, învingând CF Barcelona după o finală dramatică şi de o spectaculozitate rar întâlnită. Cei peste 40.000 de suporteri catalani care au însoţit echipa lor favorită la Sevilla sperau ca Barcelona să-şi adjudece singurul trofeu care îi lipsea din colecţie. Fotbaliştii spanioli s-au luptat mult pentru aceasta, dar s-au lovit în permanenţă de apărarea fermă a echipei române, până la urmă învingătoare merituoasă. Un adevărat erou al meciului a fost portarul Duckadam, care a apărat toate cele patru lovituri de la 11 metri" - agenţie EFE;

"Puternic susţinută de public, CF Barcelona a atacat mai mult în prima repriză, fără însă a-şi crea situaţii clare de a marca, în timp ce după pauză fotbaliştii români au redus adesea la tăzere pe cei peste 50.000 de barcelonezi aflaţi în tribune, prin jocul lor avântat şi şuturile periculoase de la distanţă ale mijlocaşilor Ladislau Boloni şi Mihail Majearu. Astfel, Steaua Bucureşti devine prima echipă din România câştigătoare a Cupei campionilor Europeni, primind trofeul în faţa a 70.00 de spectatori, aproape în întregime susţinători ai spaniolilor" - Associated Press;

"Echipa Steaua a reuşit o lovitură de maestru, ţinând cont că este primul club din România prezent într-o finală a Cupei campionilor Europeni, pe care o şi câştigă, precum şi faptul că CF Barcelona, una dintre cele mai puterncie formaţii din lume, a jucat această partidă la domiciliu. Acest strălucit succes al echipei Steaua Bucureşti este confirmarea evoluţiei cu totul remarcabile a formaţiei române, care în toate fazele competiţiei a manifestat o valoare constantă, eliminând alte două reputate formaţii, Honved Budapesta şi Anderlecht Bruxelles" - France Presse

"Steaua intră în istoria fotbalului" "Victoria Stelei este tot ceea ce poate fi mai logic. Acest succes este rezultatul stăpânirii de sine al organizării şi, mai ales, al unui joc mult mai curat decât cel al Barcelonei. Rapidă în fazele de ieşire din apărare, excelent organizată la mijlocul terenului, unde a făcut o ţesătură de pase subtile, formaţia română a folosit cu siguranţă toate baloanele" - L'Equipe;

"În Cupa Campionilor Europeni - triumful României!" "În Estul Europei s-a mai născut o stea" - La Gazzetta dello Sport.;

"Talentatul portar român i-a spulberat visul lui Terry Venables. Cu toate acestea, antrenorul englez a fost primul care a aplaudat succesul echipei bucureştene. Când Lăcătuş şi Balint au concretizat loviturile de la 11 metri, Venables a recunscut că este cea mai mare decepţie din cariera sa de director tehnic, dar în mod sportiv i-a ovaţionat pe jucătorii de la Steaua" - Daily Mail;

"Echipa română constituie adevărata revelaţie a fotbalului european, nu numai prin faptul că a cucerit Cupa Campionilor Europeni, ci şi prin stilul ei de joc şi apărarea fenomenală. Probabil niciun portar din lume nu a reuşit ceea ce a realizat, miercuri seară, Duckadam, la Sevilla - să apere patru lovituri consecutive de la 11 metri. (...) Triumful echipei Steaua în Cupa Campionilor Europeni constituie o încununare a jocurilor bune, fiind primul titlu european nu numai pentru români, ci şi pentru ţările din estul Europei în general..." - agenţia Taniug.

(Sursa citatelor din presa vremii şi a scrisorii adresate de jucătorii stelişti lui Nicolae Ceauşescu: cartea "Steaua Campioana Europei", de Horia Alexandrescu)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.