Mai multe declaraţii contradictorii şi intervenţii controversate au fost făcute, vineri seară, la Stadionul Dinamo şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în legătură cu accidentul fotbalistului camerunez Patrick Ekeng, care a decedat în urma unui stop cardio-respirator suferit pe teren.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

- Medicul echipei Dinamo ştia care sunt manevrele de resuscitare în cazul unui stop cardio-respirator, dar cu toate astea a luat decizia, împreună cu doctorul ambulanţei, ca jucătorul să fie transportat la Urgenţă. "Mi-am dat seama imediat că este vorba de un stop cardio-respirator, primul lucru se face masaj, se eliberează căile respiratorii şi se face masaj.", a afirmat Liviu Bătineanu.

- Doctorul Cristian Pandrea afirmase cu doar câteva minute înaintea lui Bătineanu că jucătorului nu i s-a acordat primul ajutor până a ajuns la spital. "A fost adus la noi cu ambulanţa, fără manevre de resuscitare, din câte ştiu. În stop cardio-respirator, la Camera de gardă s-au iniţiat manevrele de resuscitare care au durat aproximativ o oră şi 30 de minute şi aceste manevre au rămas, din păcate, fără rezultat. Pacientul a decedat”, a spus medicul Cristian Pandrea.

- După ce iniţial declarase că lui Ekeng i s-a făcut masaj cardiac în maşina salvării, în aceeaşi declaraţie de presă, Bătineanu afirmă că el i-a acordat primul ajutor jucătorului pe teren: "Mi-am dat seama imediat că este vorba de un stop cardio-respirator, primul lucru se face masaj, se eliberează căile respiratorii şi se face masaj. S-a făcut acest lucru pe teren, de către mine. Când a venit ambulanţa am spus, direct pe targă şi l-am şi urcat şi transportat aici".

- Din imaginile surprinse de camerele de televiziune se vede clar cum medicul Liviu Bătineanu efectuează în primul minut de la prăbuşirea lui Ekeng manevre de eliberare a căilor respiratorii, după care jucătorul este suit pe targă şi transportat la spital. Nu se vede că Bătineanu i-ar fi făcut masaj cardiac în locul în care fotbalistul a suferit stopul cardio-respirator.

- Într-o discuţie cu suporterii strânşi în faţa spitalului, medicul Cristian Pandrea a afirmat: "Cu cât mai repede s-ar fi făcut resuscitarea, cu atât mai mari erau şansele, dar trebuie să se fi făcut. Eu nu pot să fac un proces de intenţie ambulanţei".

- A fost sau nu maşina de salvare dotată cu aparatură pentru resuscitarea pacienţilor în caz de stop cardio-respirator? Bătineanu afirmă iniţial că toate salvările sunt dotate cu o astfel de aparatură, după care spune că nu ştie dacă maşina salvării de la Puls a avut sau nu dotarea corespunzătoare. "Nu ştiu dacă erau aparate sau nu erau, dar vreau să vă spun că principala manevră de resuscitare este masajul cardiac şi i s-a făcut o oră şi jumătate masaj cardiac", a spus medicului echipei Dinamo.

- Unul dintre brancardierii de pe salvarea care l-a transportat pe Ekeng la spital a declarat pentru News.ro că lui Ekeng i s-a pus masca de oxigen în drumul până la Floreasca.

- Întrebat dacă medicul de pe ambulanţă a intervenit sau dacă exista vreun medic, Bătineanu a răspuns: "Da, cred că era, nu se poate ambulanţă fără medic, nu ştiu. Dar în momentul în care a venit, l-am urcat pe targă, i-am făcut masajul cardiac şi într-un minut am ajuns".

- Maşina salvării a parcurs un traseu de aproximativ 50-60 de metri, de la tunelul de sub Peluza Cătălin Hâldan a stadionului din Şoseaua Ştefan cel Mare şi până la mijlocul terenul în mai bine de 2 minute. Cauza? Vizibilitate zero a terenului de către angajaţii salvării, din cauza unor panouri publicitare şi faptul că maşina salvării era staţionată în spatele unor porţi de fier închise. A durat mai bine de un minut până când câţiva suporteri  au deschis porţile respective.

- Regulamentul de Organziare a Activităţii Fotbalistice (ROAF) prevede obligativitatea prezenţei la teren "a două autosanitare, sau a unei autosanitare şi a unui autoturism", care "vor staţiona în incinta sau în imediata apropiere a terenului, pe toată durata jocului". Articolul 54 din ROAF, care se referă la asistenţa medicală de la partidele de fotbal, prevede la punctul 8 următoarele:

"Pentru disputarea unui joc oficial, organizatorul este obligat să asigure prezenţa la teren a două autosanitare, sau a unei autosanitare şi a unui autoturism (pe care să fie inscripţionată o cruce roşie pe fond alb). Aceste mijloace de transport, ale căror numere de înmatriculare vor fi înscrise în raportul de arbitraj, vor staţiona în incinta sau în imediata apropiere a terenului, pe toată durata jocului. Arbitrul este obligat să verifice respectarea acestei condiţii, înainte de începerea jocului şi, ulterior, până la terminarea jocului, potrivit dispoziţiilor prezentului regulament." 

La punctul 12, se specifică locul unde trebuie să stea medicul delegat: "Locul pe care îl va ocupa medicul/asistentul medical delegat va fi stabilit cu ocazia şedinţei tehnice şi va fi, de regulă, între băncile de rezerve sau, într-un alt loc din incinta terenului care să-i permită să intervină operativ la solicitarea arbitrului."

- Referitor la verificarea asistenţei medicale, observatorul LPF la meciul Dinamo - Viitorul, Vasile Marcel, a declarat că medicul delegat la întâlnirea de pe stadionul din Şoseaua Ştefan cel Mare a spus la şedinţa dinaintea partidei că sunt două ambulanţe dotate corespunzător.
"Eu nu pot să vă transmit decât că medicul delegat pentru partida de astăzi ne-a confirmat că ambulanţele sunt dotate corespunzător", a declarat Vasile Marcel la Dolce Sport. 

Întrebat dacă a verificat dotările ambulanţei, Vasile Marcel a răspuns: "Eu nu sunt medic. Eu am discutat cu medicul şi el mi-a confirmat că este în regulă. Atât pot să vă transmit. Nu pot să am eu competenţă asupra unei ambulanţe. Nu pot să vă ofer numele medicului. Existau două ambulanţe".

- Medicul Bătineanu a afirmat vineri seara că Ekeng nu dăduse semne de vreo boală în ultima perioadă şi că nici nu se pot face analogii şi comparaţii cu alte cazuri similare, vorbind chiar de moartea subită: "Au mai fost decese în sport, dar nu pot să mă pronunţ, se va vedea atunci când se va pune un diagnostic clar. Nu se poate face comparaţie, sunt cauze multiple, există şi moartea subită în sport, probabil va exista şi acest termen, vedem în perioada următoare. Nu pot să spun că a suferit de ceva, nu a avut niciun fel de problemă".

- Doctorul Cristian Pandrea le-a explicat suporterilor că există posibilitatea ca o eventuală problemă cardiacă să nu fie descoperită la examenele medicale amănunţite efectuate de fotbalişti la fiecare şase luni: "Există multe cazuri, au mai fost în fotbal când faci toate examenele de rigoa.re, inclusiv cele cardio, dar în care nu apare nimic. Klein nu a murit aşa? Hâldan nu, Vrăbioriu la fel, pe Vrăbioru l-am avut eu...ce să mai zic?".

- Întrebat de un suporter dacă Ekeng avea mai multe şanse de supravieţuire în cazul unei resuscitări mai rapide, Pandrea a afirmat: "Orice om, mai ales unul de 26 de ani, dacă se intervine mai repede, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dacă se va dovedi că e un caz de malpraxis, off the record, eu cred că o să fie vâlvă".

Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit, vineri seară, la 26 de ani, după ce s-a prăbuşit pe teren, la meciul cu FC Viitorul. Camerunezul Patrick Ekeng a fost scos de pe teren cu ambulanţa, în minutul 70 al meciului jucat de Dinamo cu FC Viitorul, după ce a căzut fără a fi atins de vreun alt fotbalist.

Ekeng a fost transportat la Spitalul Floreasca, după ce jucătorii au solicitat intervenţia echipelor medicale, iar suporterii de la peluză au deschis porţile să intre salvarea.

Patrick Ekeng s-a născut la 26 martie 1990 la Yaounde. Cariera profesionistă a început-o la Canon Yaounde, apoi a trecut la Le Mans, Lausanne-Sport şi Cordoba, înainte de a fi transferat în iarnă de Dinamo. Mijlocaşul a jucat de şapte ori în naţionala Camerunului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.