Cristian Balaj îşi încheie activitatea în cadrul Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD) după 33 de luni în funcţia de preşedinte al instituţiei. Deşi mandatul de preşedinte al ANAD măsoară cinci ani, Balaj a decis să accepte o ofertă din mediul privat şi să revină astfel la prima sa dragoste, fotbalul, a anunţat ANAD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu a fost o decizie uşoară, însă am luat în calcul toate aspectele şi m-am hotărât. Părăsesc Agenţia Naţională Anti-Doping cu fruntea sus, mândru de ceea ce am realizazt aici şi mă bucur mai ales pentru că ştiu că ceea ce am clădit rămâne pe mâini bune. Colectivul ANAD formează o echipă de excepţie, cu profesionişti alături de care am avut o reală plăcere să lucrez”, a declarat Cristian Balaj.

Potrivit comunicatului, o enumerare a realizărilor lui Cristian Balaj în funcţia de preşedinte al ANAD începe în mod obligatoriu cu recredibilizarea instituţiei pe plan internaţional şi ridicarea suspendării acreditării Laboratorului de Control Doping din Bucureşti, instituţie acum funcţională şi mai ales complet independentă de ANAD. Suspendarea dictată de către Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) a fost ridicată încă de la începutul mandatului lui Balaj.

De asemenea, sub conducerea lui Cristian Balaj, legislaţia de prevenire şi combatere a dopajului în sport a cunoscut o adevărată revoluţie. Cele două legi care ghidează principalele obiecte de activitate ale Agenţiei Naţionale Anti-Doping au fost aduse la zi, în concordanţă şi deplină conformitate cu reglementările internaţionale în materie (obligatoriu de implementat conform angajamentelor internaţionale asumate de către ţara noastră – de ex. Codul Mondial Anti-Doping, Convenţia Internaţională Împotriva Dopajului în Sport a UNESCO şi Convenţia Anti-Doping a Consiliului Europei).

Astfel, Legea nr. 104/2008, privind prevenirea şi combaterea producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc a fost modificată în sensul incriminării faptelor ce până acum reprezentau doar contravenţii, fapt ce punea ţara noastră pe o nedorită listă a neconformităţii cu uzanţele înregistrate în cadrul UE. „Acest cadru de reglementare asigură practicanţilor de sport recreativ – copiilor noştri, tinerilor şi tuturor sportivilor – şansa nu doar de a practica un sport curat, ci şi  de a-şi proteja sănătatea”, declara Cristian Balaj cu ocazia promulgării noii legi.

Mai departe, modificarea şi modernizarea legislaţiei a continuat cu Legea nr. 227/2006 privind  prevenirea şi combaterea dopajului în sport, a cărei recentă adoptare în regim de urgenţă a reprezentat un model de colaborare de excepţie între ANAD şi instituţia care îi coordonează activitatea, SGG.

Toate acestea au fost posibile nu doar profesionalismului angajaţilor ANAD ci şi unei injecţii de capital – atât uman, cât şi material, realizată în principal cu fonduri europene. Astfel, sub conducerea lui Cristian Balaj, ANAD a devenit beneficiara unui proiect cu un buget în valoare totală de 12.972.553,40 lei, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Capacitate Administrativă (POCA) şi din bugetul de stat. Valoarea totală a proiectului este de 12.972.553,40 de lei, din care 10.894.851,40 lei cofinanţare asigurată de Uniunea Europeană şi 1.818.250,83 lei finanţare nerambursabilă din bugetul naţional.

Potrivit presei sportive, Balaj va ocupa o funcţie la CFR Cluj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.