Comitetul Olimpic şi Paralimpic American (USOPC) a anunţat că se opune boicotării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, din 2022, precizare venită în contextul apelurilor către sportivii din SUA de a nu participa la competiţie din cauza încălcării de către China a drepturilor omului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinta USOPC, Susanne Lyons, a declarat că boicoturile sunt ineficiente şi îi pedepsesc de fapt nedrept pe sportivii care s-au pregătit pentru Jocurile Olimpice.

“Nu vrem nicio clipă să minimizăm ceea ce se întâmplă în China din perspectiva drepturilor omului, dar nu susţinem un boicot al sportivilor. Astfel de boicoturi nu au fost eficiente în trecut, în special în 1980. Aceste boicoturi le fac rău sportivilor care s-au pregătit toată viaţa pentru oportunitatea de a-şi reprezenta ţara. Credem că acesta este un subiect care trebuie discutat cu China la nivel guvernamental.”, a precizat Lyons.

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing sunt programate cu începere din data de 4 februarie 2022, la doar şase luni după JO de vară de la Tokyo.

China a angajat în regiunea chineză Xinjiang, în nord-vest, o politică de supraveghere maximă a uigurilor, în urma multor atentate sângeroase vizând civili. Beijingul acuză mişcarea separatistă şi islamistă uigură de aceste atentate. Potrivit unor studii ale unor institute americane şi australiene, cel puţin un milion de uiguri au fost internaţi în ”lagăre” în Xinjiang. Beijingul respinge însă acest termen şi vorbeşte despre ”centre de formare profesională” menite să ajute populaţia să găsească un loc de muncă şi să o ţină departe de extremism.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.