Sportiva sud-africană Caster Semenya a acuzat, marţi, Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) că s-a folosit de ea ca de un "şoarece de laborator", în contextul în care ea contestă regulamentul privind atletele cu hiperandrogenie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dubla campioană olimpică la 800 metri acuză IAAF că a experimentat pe ea un tratament hormonal destinat reducerii nivelului de testosteron, lucru cerut acum sportivelor cu hiperandrogenie pentru a putea concura la nivel internaţional.

Campioana a fost supusă acestui tratament hormonal între 2011 şi 2015, când IAAF a obligat toate sportivele să prezinte un nivel inferior de 10nml/l.

Din cauza acestui tratament, Semenya spune că a fost "permanent bolnavă".

În 3 iunie, Tribunalul Federal elveţian a suspendat temporar punerea în aplicare a regulii IAAF prinvind sportivele cu nivel ridicat de hormoni, ceea ce a însemnat că Semenya poate concura în probele de la 400 de metri la o milă.

La 1 mai, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul formulat de atleta Caster Semenya şi de Federaţia Sud-africană de Atletism (ASA) împotriva regulii Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS) a IAAF, care presupune că sportivele cu hiperandrogenie vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Federaţia Internaţională de Atletism, IAAF, a anunţat, în urmă cu un an, o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS), care presupune că sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Sportivele DSD trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub 5 nmol/l pentru o periodă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice.

Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.