Thomas Bach, preşedintele CIO, a declarat, marţi, că nu au fost calculate consecinţele financiare al amânării Jocurilor Olimpice de la Tokyo, deoarece acestea nu sunt o prioritate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prioritară este "protejarea vieţilor", a precizat el, potrivit AFP.

Katsuhiro Miyamoto, profesor de economia sportului la Universitatea din Kansai, a estimat pierderile pe care le va înregistra ţara organizatoare la 5,8 miliarde de dolari (5,35 milioane de euro), infomrează lefigaro.fr. Adăugând şi cele 11,5 milioane de euro cât a costat până acum organizarea JO, fără a ţine cont de chletuielile ridicate pentru mutarea probelor de maraton şi marş în nord, la Sapporo, rezultă o lovitură puternică primită de Japonia.

Portrivit lui Miyamoto, numai întreţinerea instalaţiilor sportive şi a satului olimpic, precum şi cheltuielile pentru organizarea în 2021 vor fi de 3,5 miliarde de euro.

Pierderile generate de faptul că turiştii aşteptaţi să asiste la probele competiţiei nu vor mai veni, absenţa cheltuielilor acestora, vânzării de produse derivate şi servicii este estimată de Miyamoto la ceva mai puţin de două miliarde de euro.

Sectorul turistic contribuie cu 7,4 la sută la PIB-ul Japoniei. Acum, după amânarea jocurilor şi după criza economică pe care o va genera pandemia de coronavirus, este greu de crezăut că numărul de turişti care ar fi călătorit în această vară în Japonia se va păstra şi în 2021. Criza sanitară şi cea finanaciară care va afecta lumea îi va face pe mulţi să renunţe la călătoria lor olimpică.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat, marţi, amânarea pentru un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, prevăzute în această vară, din cauza pandemiei de coronavirus.

"Având în vedere circumstanţele actuale, pe baza informaţiilor OMS, ale preşedintelui CIO şi ale premierului Japoniei, JO urmează să fie reprogramate, dar nu mai devreme de vara anului 2021, pentru a păstra sănătatea sportivilor şi a tuturor celor implicaţi în JO şi ai comunităţii internaţionale", a anunţat CIO.

Jocurile Olimpice ar fi urmat să aibă loc în perioada 24 iulie - 9 august.

De la înfiinţarea Jocurilor Moderne, în 1896, este pentru prima oară când jocurile sunt amânate pe timp de pace. Competiţia a mai fost anulată de două ori în timpul celor două războaie mondiale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.