Rusoaica Anna Şcerbakova a câştigat, joi, la Beijing, titlul olimpic la patinaj artistic, ea obţinând punctajul 175.75 la programul liber, după ce la programul scurt încheiase pe doi, cu 80.20.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu un total de 255.95, Şcerbakova a urcat pe prima treaptă a podiumului.

Medalia de argint i-a revenit tot unei sportive din Rusia, Alexandra Trusova (74.60 la programul scurt, 177.13 la programul liber – total 251.73)), iar pe trei s-a clasat japoneza Kaori Sakamoto, cu 79.84 la programul scurt şi 153.29 la liber (total 233.13)

Anna Şcerbakova, cu 80,20, şi de japoneza Kaori Skamoto, 79,84.

Sportiva din Rusia Kamila Valieva, aflată în ultima perioadă în centrul unui scandal de dopaj, încheiase programul scurt pe primul loc, cu punctajul 82.16, însă joi, la programul liber, ea a greşit şi a încheiat pe 5, cu punctajul 141.93. La total, Valieva a obţinut 224.09 puncte, cu care a încheiat pe locul 4. Sportiva a plâns în hohote după concurs.

În ciuda unui test antidoping pozitiv, rusoaica Kamila Valieva (15 ani) a fost autorizată, luni, de către Tribunalul de Arbitraj pentru Sport să continue competiţia la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Tribunalul sportiv a confirmat ridicarea suspendării provizorii a Kamilei de către Agenţia Rusă Antidoping (Rusada), considerând că privarea sportivei de un eveniment chiar înainte de a fi examinat fondul cauzei i-ar provoca un "prejudiciu ireparabil".

CIO şi WADA au sesizat TAS, făcând apel la decizia Agenţiei Ruse Antidoping (Rusada), luată la 8 februarie, de a ridica suspendarea provizorie a patinatoarei ruse, care a fost depistată pozitiv la un test efectuat în 25 decembrie.

Kamila Valieva a fost testată la Campionatul Rusiei de la Sankt Petersburg, la 25 decembrie 2021, de către Rusada, care a primit doar în 7 februarie rezultatul pozitiv. Substanţa identificată este trimetazidina, folosită pentru ameliorarea anginei pectorale şi interzisă de WADA din 2014, deoarece favorizează circulaţia sângelui.

Rusada a suspendat-o iniţial temporar pe patinatoare, apoi la 8 februarie, Valieva a făcut recurs şi a obţinut ridicarea suspendării.

Sportiva s-ar fi apărat, susţinând că a luat din greşeală medicamentele bunicului ei. Potrivit lui Denis Oswald, preşedintele Comisiei de disciplină a Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Kamila Valieva şi-ar fi justificat controlul doping în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) prin faptul că a făcut o confuzie cu medicamentele prescrise bunicului ei pentru a trata o problemă la inimă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.