Coordonatorul naţional de transplant, Victor Zota, a susţinut, luni, că nu există motive din cauza cărora să nu poată fi realizat transplantul de plămân la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală. Precizarea vine după ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, sâmbătă, că la Spitalul "Sfânta Maria" a fost programat un control, pentru 8 şi 9 decembrie, în privinţa modului în care s-au cheltuit banii la unitatea sanitară şi a măsurii în care centrul de acolo corespunde standardelor internaţionale, arătând că aşteaptă acordul primarului Capitalei, Gabriela Firea, pentru demararea verificărilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

" Nu există motive să nu fie realizată intervenţia (transplantul de plămân, n.r.) la Spitalul Sfânta Maria din Capitală. Mai ales că atât Spitalul AKH, dar şi Eurotransplant au atenţionat autorităţile din România că disponibilitatea de a fi realizate aceste operaţii numai în Austria este limitată şi că trebuie dezvoltat un centru în ţară", a mai spus Victor Zota.

El a explicat că, în acest an, au fost 22 de donatori de la care se puteau recolta plămânii.

"A existat disponibilitatea pentru recoltarea a 22 de plămâni, după evaluare au fost recoltaţi 14, după recoltare echipa de la Viena a considerat că doar nouă sunt în cea mai bună stare pentru transplant . Dar ni s-a spus că avem datorie 18 plămâni", a mai spus Zota.

Întrebat dacă există Registrul Naţional de Transplant, şi dacă el este recunoscut ca fiind coordonator acreditat de transplant, Zota a spus că există ordine de ministru în acest sens.

"Există Registrul Naţional de Transplant. Eu sunt numit coroodonator naţional de transplant acreditat prin ordin de ministru. Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ifov are acreditare pentru transport în activitatea naţională de transplant, tot prin ordin de ministru. De fapt, există două ordine de ministru în acest sens, unul pentru reglementarea unor anumite situaţii", a adăugat Zota, după ce ministrul Sănătăţii a anunţat că nu există un Registru Naţional de Transplant, iar doctorul Zota nu figurează cu această funcţie.

Echipa ANT cere ministrului Sănătăţii să poarte o discuţie "realistă" cu medicii care realizează aceste intervenţii, pentru a nu pune în pericol viaţa bolanvilor aflaţi pe liste.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat sâmbătă că, la Spitalul "Sfânta Maria", a fost programat un control pentru 8 şi 9 decembrie însă aşteaptă acordul primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, fără acest acord fiind imposibilă demararea verificărilor.

"Modul în care s-au cheltuit banii la Spitalul Sfânta Maria şi măsura în care centrul de acolo corespunde standardelor internaţionale va fi lămurit în perioada următoare. Dar în datele de 8 şi 9 decembrie, corpul de control va fi însoţit de o comisie internaţională de specialişti din centre de transplant pulmonar din Europa. Aşteptăm, în acest sens, acordul doamnei primar Gabriela Firea pentru control. Fără acest acord, conform legii, Corpul de Control nu va putea face verificări în acest spital”, a declarat sâmbătă, Vlad Voiculescu.

Ministrul a dat o replică primarului Firea şi celorlalţi oficiali care au făcut declaraţii politice despre verificările care au privit felul în care se fac transplanturile de organe în România.

"Vreau să fac un apel la bunul simţ şi la umanitatea actorilor politici din România şi îi rog să înţeleagă că aici vorbim de vieţile unor oameni, de încrederea în corectitudinea actului medical, încredere care este esenţială şi în cadrul transplantului. Îi rog, de asemenea, să înţeleagă că este profund imoral să transformăm un subiect medical atât de de delicat şi complex cum este transplantul în cal de bătălie electorală”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a acuzat, vineri, pe ministrul Sănătăţii că "a acoperit sub preş” problema de la Spitalul “Sfânta Maria” şi i-a cerut acestuia să reia procedura de acreditare a unităţii sanitare, adăugând că acest lucru ar fi trebuit făcut de la începutul mandatului acestuia, dacă au existat suspiciuni legate de legalitatea acreditării.

“Domnul ministru tehnocrat Voiculescu a acoperit sub preş problema de la Sfânta Maria. Subliniez, dacă este o problemă, de ce nu începe reluarea procedurii de acreditare pentru operaţiile de transplant de plămân la acest spital? A aştepta să moară pacienţii din România şi a veni să spui că s-ar putea să fie nişte probleme neconfirmate de specialişti, de experţi, doar de fundaţiile care sunt în siajul domniei sale şi care au interese economice... Repet acest mesaj: să se reia procedura. Aştept un nou coordonator la Ministerul Sănătăţii care, cu profesionalism, cu dragoste de români, să reia această procedură. Dacă există suspiciuni legate de aceste achiziţii, îl rog, de asemenea, pe domnul ministru să înceteze să se dueleze cu PNL, USR în faţa opiniei publice şi să ia măsurile care se impun”, a declarat Gabriela Firea.

Inspecţia Sanitară de Stat a constatat, în urma controlalelor făcute în ultimele zile, că unele criterii de acreditare a Spitalului "Sfânta Maria” din Capitală pentru transplant pulmonar nu sunt îndeplinite: unitatea nu are laborator de analize, serviciile fiind externalizate către o firmă privată şi patru unităţi publice, circuitele pentru transportul acestor pacienţi nu sunt corespunzătoare, nu există staţie centrală de sterilizare, iar din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist, în condiţiile în care numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50 la sută mai mare faţă de anul trecut.

Ministerul Sănătăţii a precizat că, după ce Primăria Capitalei îşi va da acordul şi va nominaliza un reprezentant al instituţiei în echipa de control, Corpului de control al ministrului Sănătăţii va începe verificările, care vor viza, printre altele, achiziţiile publice efectuate de spital. Comisia internaţională de experţi solicitată de Ministerul Sănătăţii va însoţi echipa Corpului de control în datele de 8 şi 9 decembrie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.