Ziaristul Kamil Demirkaya a transmis, vineri, o scrisoare de mulţumire, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins solicitarea autorităţilor turce privind extradarea sa. ”Sunt norocos pentru că mă aflu în România, un stat membru UE în care justiţia funcţionează şi în care libertatea de exprimare este preţuită”, scrie jurnalistul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt printre victimele vânătorii de vrăjitoare declanşate de regimul Erdogan, un regim opresiv, care nu respectă drepturile omului sau libertatea de exprimare, dar în acelaşi timp mă consider norocos. Sunt norocos pentru că mă aflu în România, un stat membru UE în care justiţia funcţionează şi în care libertatea de exprimare este preţuită”, a scris ziaristul Kamil Demirkaya, într-o scrisoare de mulţumire.

Acesta afirmă că este mulţumit pentru că are foarte mulţi prieteni, oameni care l-au susţinut necondiţionat.

”Sunt norocos de asemenea pentru că am mulţi prieteni, mult mai mulţi decât credeam, oameni care m-au susţinut necondiţionat, fără să mă cunoască şi care au înţeles că un ziarist nu este un terorist, este doar victima unui sistem autoritar. Până în prezent niciun stat membru al UE nu a acceptat vreo cerere de extrădare venită de la Ankara în cazuri similare, iar acest lucru este un semn de speranţă pentru mine şi colegii mei refugiaţi în diverse ţări din UE”, mai scrie jurnalistul turc în scrisoare.

Acesta a transmis mulţumiri preşedintelui Klaus Iohannis, fostului şef de stat Traian Băsescu, europarlamentarului Monica Macovei şi lui Cristian Preda, dar şi tuturor organizaţiilor, personalităţilor şi publicaţiiilor care l-au susţinut.

”Şi cel mai important, tuturor cetăţenilor României care, având experienţa regimului opresiv anterior, au empatizat şi au fost alături de mine şi de ziarul Zaman în aceste momente grele. Doresc mult succes României care va prelua conducerea UE începând cu 1 ianuarie 2019 şi sperăm ca sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou să aducă pace, linişte şi veşti bune întregii omeniri”, îşi încheie Kamil Demirkaya scrisoarea de mulţumire.

Curtea de Apel Bucureşti a respins vineri solicitarea autorităţilor turce de extrădare a ziaristului Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România.

La termenul din 6 decembrie, cauza fost amânată pentru "pregătirea apărării în raport de cererea de extrădare".

Demirkaya a adeclarat atunci că nu doreşte să fie extrădat şi că a cerut azil politic în România.

Ziaristul Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost reţinut în 5 decembrie, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informaţiei publicate pe site-ul zamanromania.ro. El a fost însă eliberat după ce a fost audiat de autorităţile judiciare române.

Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de şedere temporară. 

În luna noiembrie 2018, el şi-a depus actele pentru prelungirea permisului de şedere, documentele aflându-se în curs de procesare.

În ziua reţinerii sale, Zaman România anunţa că la ordinul preşedintelui turc, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcarii Gulen.

Ziaristul turc locuieşte în Bucureşti împreună cu soţia şi fiul său în vârstă de 10 ani.

"Ziarul Zaman România este alături de familia ziaristului şi cere autorităţilor române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariştilor şi a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan. Kamil Demirkaya şi-a făcut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara", anunaţa atunci publicaţia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.