Zeci de ieşeni stau la rând, vineri, la Centrul de Transfuzii din municipiu pentru a dona sânge, după ce Primăria a anunţat, cu o zi în urmă, că acordă câte 500 de lei primilor 1.000 de donatori. Zilele trecute, mai multe spitale anunţaseră că au redus numărul de intervenţii chirurgicale, din cauza lipsei de sânge.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei care au venit, vineri dimineaţă, să doneze sânge sunt în majoritate tineri şi au spus că nu o fac pentru a încasa banii promişi de municipalitate, ci din spirit civic.

”Că vor fi daţi sau nu nişte bani nu mă interesează. Am văzut apelul autorităţilor şi am venit. E crunt să ai pe cineva în spital şi să nu poată fi operat pentru că nu este sânge suficient”, a spus unul din zecile de tineri care aşteaptă la rând la Centrul de Transfuzii din Iaşi.

Mai multe spitale din oraş au anunţat în această săptămână că au redus numărul de intervenţii chirurgicale, din cauza lipsei de sânge. Centrul de Transfuzii a înregistrat în ultimele zile o medie de 30 de donatori pe zi, faţă de 80, cât ar fi necesar spitalelor din oraş.

Primarul Mihai Chirica a anunţat, joi, că încurajează donarea de sânge prin alocarea sumei de 500.000 de lei de la bugetul local. Astfel, primii 1.000 de donatori primesc de la municipalitate câte 500 de lei.

”Am propus acordarea unor facilităţi băneşti pentru donatori. Ei evită, în special din siguranţă, să mai intre în centrele de transfuzii. Încercăm să le atragem atenţia printr-o sumă de bani, adică 500 lei pentru fiecare donator în perioada stării de pandemie”, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.