Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, miercuri, că raportul Corpului de control al MS arată că sunt nereguli la Agenţia Naţională de Transplant şi la patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe, existând şi suspiciuni legate de cheltuirea banilor publici, astfel că vor fi făcute sesizări privind posibile fapte penale, pentru fals şi uz de fals, precum şi sesizări la Agenţia Naţională de Integritate, pentru conflict de interese şi incompatibilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unităţile medicale unde au fost găsite nereguli majore de către inspectorii Corpului de control al Ministerului Sănătăţii sunt spitalele judeţene de urgenţă din Brăila, Alba-Iulia, Ploieşti şi Reşiţa.

“În luna octombrie, în urma semnalelor pe care le-am primit de-a lungul timpului, am decis să trimitem Corpul de Control la Agenţia Naţională de Transplant şi acest lucru a trezit şi oarece reacţii defensive din partea unui sistem care, după opinia noastră, nu pune întotdeauna pe primul loc interesele pacientului. În legătură cu acreditarea centrelor unde ar trebui să se facă prelevarea de organe, Corpul de control a verificat prin sondaj patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe. În toate cele patru cazuri au găsite nereguli majore. Este vorba de spitalele judeţene de urgenţă din Brăila, Alba-Iulia, Ploieşti şi Reşiţa”, a spus ministrul Sănătăţii. 

Corpul de control a constatat că Agenţia Naţională de Transplant a acreditat spitalele deşi acestea nu îndeplineau criteriile minime de activitate pentru prelevarea de organe. Niciunul dintre aceste spitale nu avea aparatura necesară declarării morţii cerebrale, motiv pentru care la nivel unităţilor sanitare nu s-a desfăşurat nicio activitate de prelevare de organe până în prezent, a precizat Voiculescu. 

Ministrul Sănătăţii a arătat că o primă măsură pe care a dispus-o în acest caz este verificare tuturor dosarelor de acreditare în cazul centrelor de prelevare. 

“La Agenţia Naţională de Transplant nu există proceduri şi criterii clare de alocare a organelor, organe care au fost prelevate, către pacienţii care au nevoie de transplant. Nu există niciun registru pentru fiecare organ prelevat în parte. A fost încălcată Legea 95/2006 care prevede că Agenţia Naţională de Transplant gestionează registrele naţionale prin care să asigure monitorizarea continuă a activităţii de transplant, a activităţilor centrelor de prelevare şi a centrelor de transplant. În lipsa acestor register, fiecare spitale întocmeşte listele proprii, iar acestea nu sunt integrate la nivel naţional”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Ministrul a precizat că în urma controlului la Agenţia Naţională de Transplant au fost descoperite probleme privind derularea unui proiect european pentru donarea şi transplantul de organe.

"Pentru derularea acestui proiect au fost încheiate convenţii civile de prestări servicii între Agenţia Naţională de Transplant, reprezentată de domnul doctor Luscalov Dan Adrian, în calitate de director executiv, şi prestator domnul doctor Luscalov Dan Adrian", a spus Voiculescu.

De asemenea, au fost  încheiate contracte de prestări servicii între Dan Adrian Luscalov, în calitate de director executiv al ANT şi doctorul Andei Nica, în calitate de director adjunct al ANT.

Ministrul a precizat că a decis sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, care să verifice dacă există un posibil conflict de interese şi o eventuală incompatibilitate la semnarea convenţiilor civile.

Vlad Voiculescu a mai spus că există suspiciuni legate de modul în care au fost cheltuiţi bani publici. El a dat ca exemplu cazul achiziţiei unui studiu de fezabilitate pentru care referatul de necesitate a fost semnat de şoferul instituţiei, care era angajat cu jumătate de normă la Departamentul Achiziţii. În faţa Corpului de Control, acesta a declarat în scris că “nu ştie ce a semnat”.

"Vor fi sesizate organele penale pentru posibile fapte penale, fals şi uz de fals", a precizat ministrul Sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.