Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, miercuri, că există îndoieli că Spitalul "Sfânta Maria” a fost acreditat judicios şi este pregătit în prezent pentru transplant pulmonar. Voiculescu a precizat că a solicitat Primăriei Capitalei să permită Corpului de control al Ministerului Sănătăţii să verifice modul în care a fost acreditat Spitalul "Sfânta Maria” şi cum s-au făcut achiziţiile de echipamente medicale, iar primarului general, „dacă nu are nimic de ascuns”, să facă un act de transparenţă şi să publice lista contractelor încheiate cu firmele de echipamente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Vlad Voiculescu a spus că, în contextul neregulilor privind acreditarea activităţii de transplant de către Agenţia Naţională de Transplant (ANT), există în continuare suspiciuni că Spitalul "Sfânta Maria” a primit acreditarea pentru că a îndeplinit toate condiţiile.

„Şi asta pentru că am menţionat deja câteva aspecte ale modului în care s-a făcut acreditarea, asta pentru că din toate discuţiile cu experţii pe care le-am avut până acum, pare că Spitalul «Sfânta Maria» este în imposibilitate de a urmări pacienţii transplantaţi, neavând un compartiment de pneumologie şi neavând experţi specializaţi în urmărirea posttransplant a pacienţilor. Spitalul «Sfânta Maria» nu are un laborator care să poată analiza probele pacienţilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 , aşa cum cere Ordinul 860”, a spus ministrul Vlad Voiculescu. 

El a precizat că Agenţia Naţională de Transplant a anunţat Ministerul Sănătăţii, printr-o adresă, că vrea să realizeze un raport în legătură cu transplantul pulmonar de la Spitalul "Sfânta Maria”, „asta după ce a fost dată acreditarea”.

Ministrul a mai spus că are dubii serioase că la Spitalul "Sfânta Maria” se poate face în prezent transplant pulmonar, pornind şi de la faptul că în unitatea sanitară, unde s-a făcut transplant de ficat, din luna mai nu a mai fost făcută nicio astfel de intervenţie.

"Şi aceasta pentru că una dintre persoanele-cheie a părăsit spitalul. Prin urmare, avem dubii serioase legate de faptul că această intervenţie deosebit de complexă poate fi realizată bazându-ne pe un medic care ar putea să vină din Germania pentru realizarea acestei intervenţii şi care nu are acum un contract de muncă pentru opt ore pe zi cu Spitalul «Sfânta Maria»”, a precizat Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că a solicitat acceptul Primăriei Capitalei de a permite Corpului de control să verifice funcţionarea Spitalului "Sfânta Maria”, respectiv modul în care a fost acreditat şi cum s-au făcut achiziţiile.

"Dacă doamna primar nu are nimic de ascuns, o invit să facă un act de transparenţă - pe care în câteva săptămâni toate spitalele vor fi obligate să îl facă -, şi anume să publice lista contractelor încheiate de Spitalul «Sfânta Maria» cu firmele care au furnizat echipamente, în decursul anului 2015 în special”, a adăugat ministrul.

Vlad Voiculescu a precizat că Spitalul "Sfânta Maria” a beneficiat de finanţări semnificative atât anul trecut, de la Ministerul Sănătăţii şi de la Primăria Municipiului Bucureşti, cât şi în acest an, când a avut alocată o sumă considerabilă, "din care nu a fost cheltuit însă niciun ban”.

Ministrul Sănătăţii declara, săptămâna trecută, că există suspiciuni serioase că Spitalul Clinic “Sfânta Maria” a fost acreditat pentru transplant de plămân sub presiune politică, iar atacurile din partea unei părţi a eşichierului politic sunt un indiciu al acestui tip de presiune.

"Este adevărat că ANT a acreditat Spitalul «Sfânta Maria» în luna martie 2016 prin decizia numărul 4, ca urmare a unui raport de evaluare din februarie 2016. Reprezentantul ANT care a realizat întreaga documentaţie pentru acreditarea acestui centru de transplant pentru plămâni a fost un asistent medical de la Timişoara", a spus atunci ministrul Sănătăţii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.