Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat sâmbătă că, la Spitalul Sfânta Maria, a fost programat un control pentru 8 şi 9 decembrie însă aşteaptă acordul primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, fără acest acord fiind imposibilă demararea verificărilor. Ministrul promite că „modul în care s-au cheltuit banii la Spitalul Sfânta Maria şi măsura în care centrul de acolo corespunde standardelor internaţionale vor fi lămurite în perioada următoare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Modul în care s-au cheltuit banii la Spitalul Sfânta Maria şi măsura în care centrul de acolo corespunde standardelor internaţionale va fi lămurit în perioada următoare. Dar în datele de 8 şi 9 decembrie, corpul de control va fi însoţit de o comisie internaţională de specialişti din centre de transplant pulonar din Europa. Aşteptăm, în acet sens, acordul doamnei primar Gabriela Firea pentru control. Fără acest acord, conform legii, Corpul de Control nu va putea face verificări în acest spital”, a declarat sâmbătă, Vlad Voiculescu.

Ministrul a dat o replică primarului Firea şi celorlalţi oficiali care au făcut declaraţii politice despre verificările care au privit felul în care se fac transplanturile de organe în România.

„Vreau să fac un apel la bunul simţ şi la umanitatea actorilor politici din România şi îi rog să înţeleagă că aici vorbim de vieţile unor oameni, de încrederea în corectitudinea actului medical, încredere care este esenţială şi în cadrul transplantului. Îi rog, de asemenea, să înţeleagă că este profund imoral să transformăm un subiect medical atât de de delicat şi complex cum este transplantul în cal de bătălie electorală”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a acuzat, vineri, pe ministrul tehnocrat al Sănătăţii că "a acoperit sub preş” problema de la Spitalul “Sfânta Maria” şi i-a cerut acestuia să reia procedura de acreditare a unităţii sanitare, adăugând că acest lucru ar fi trebuit făcut de la începutul mandatului acestuia, dacă au existat suspiciuni legate de legalitatea acreditării. 

“Domnul ministru tehnocrat Voiculescu a acoperit sub preş problema de la Sfânta Maria. Subliniez, dacă este o problemă, de ce nu începe reluarea procedurii de acreditare pentru operaţiile de transplant de plămân la acest spital? A aştepta să moară pacienţii din România şi a veni să spui că s-ar putea să fie nişte probleme neconfirmate de specialişti, de experţi, doar de fundaţiile care sunt în siajul domniei sale şi care au interese economice... Repet acest mesaj: să se reia procedura. Aştept un nou coordonator la Ministerul Sănătăţii care, cu profesionalism, cu dragoste de români, să reia această procedură. Dacă există suspiciuni legate de aceste achiziţii, îl rog, de asemenea, pe domnul ministru să înceteze să se dueleze cu PNL, USR în faţa opiniei publice şi să ia măsurile care se impun”, a declarat Gabriela Firea.

Primarul a adăugat că Vlad Voiculescu ar fi trebuit să reia procedurile legale încă de la preluarea mandatului său la Ministerul Sănătăţii, dacă a avut suspiciuni că acreditarea a fost acordată sub influenţe politice.

"Dacă domnul ministru tehnocrat Voiculescu are dreptate – eu spun că nu are dreptate, dar să admitem, ipotetic, că are dreptate – de ce, de la începutul mandatului său nu a făcut nimic pentru punerea în legalitate a acestui spital, a secţiei de transplant pulmonar? Domnia sa vine, în acest moment şi afirmă că are suspiciuni că acreditarea s-a făcut cu anumite influenţe, acreditare care s-a acordat pe timpul unui ministru tot tehnocrat, domnul Achimaş Cadariu. Şi dacă existau aceste suspiciuni, de ce, din prima zi de mandat, nu a făcut demersurile legale necesare pentru reluarea procedurii de acreditare a Spitalului «Sfânta Maria»? Acest lucru mi se părea cel mai corect şi deontologic. Nu a făcut nimic domnul ministru. A preferat ca bolnavii din România să fie trimişi în străinătate, plămânii prelevaţi în România să fie trimişi tot în străinătate”, a adăugat Firea.

Inspecţia Sanitară de Stat a constatat, în urma controlalelor făcute în ultimele zile, că unele criterii de acreditare a Spitalului "Sfânta Maria” din Capitală pentru transplant pulmonar nu sunt îndeplinite: unitatea nu are laborator de analize, serviciile fiind externalizate către o firmă privată şi patru unităţi publice, circuitele pentru transportul acestor pacienţi nu sunt corespunzătoare, nu există staţie centrală de sterilizare, iar din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist, în condiţiile în care numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare faţă de anul trecut.

Ministerul Sănătăţii a precizat că, după ce Primăria Capitalei îşi va da acordul şi va nominaliza un reprezentant al instituţiei în echipa de control, Corpului de control al ministrului Sănătăţii va începe verificările, care vor viza, printre altele, achiziţiile publice efectuate de spital. Comisia internaţională de experţi solicitată de Ministerul Sănătăţii va însoţi echipa Corpului de control în datele de 8 şi 9 decembrie.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, miercuri, că există îndoieli că Spitalul "Sfânta Maria” a fost acreditat judicios şi este pregătit în prezent pentru transplant pulmonar.

Acesta a mai precizat că a solicitat Primăriei Capitalei să permită Corpului de control al Ministerului Sănătăţii să verifice modul în care a fost acreditat Spitalul "Sfânta Maria” şi cum s-au făcut achiziţiile de echipamente medicale, iar primarului general, „dacă nu are nimic de ascuns”, să facă un act de transparenţă şi să publice lista contractelor încheiate cu firmele de echipamente.

Ulterior acestor declaraţii, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut ministrului Sănătăţii să deblocheze fondurile pentru transplantul de plămân la Spitalul “Sfânta Maria” şi a acuzat ministerul şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că au încalcat legea.

Gabriela Firea a spus că va pune la dispoziţie Ministerului Sănătăţii documentele cerute, legate de achiziţiile de echipamente medicale şi administrarea spitalului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.