Virusul Pestei Porcine Africane a fost depistat la un porc mistret găsit mort pe un fond de vânătoare din judeţul Botoşani, anunţă duminică ANSVSA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un porc mistreţ, găsit mort pe raza fondului de vânătoare 40 Suharau, în pădurea Alba, într-o zonă situată la aproximativ  3 km de limita de frontieră cu Ucraina. Suspiciunea a fost emisă în data de 19 ianuarie, în urma emiterii unui buletin de analiză de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Conform procedurii, probele au fost expediate către Institutul de Diagnotic şi Sănătate Animală, care astăzi, 20 ianuarie, a confirmat suspiciunea", precizează ANSVSA.

Imediat, carcasa a fost incinerată, iar serviciile veterinare au intervenit  pentru acţiuni de dezinfecţie şi protecţie a zonei afectate

Tot în data de 19 ianuarie, a fost convocată o şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Botoşani, sub coordonarea prefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii,  plan care va fi completat în şedinţa CLCB programată duminică.

"Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative" conform ANSVSA.

Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informati să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreţi sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.