Premierul Viorica Dăncilă, prezent luni la Căneşti, în judeţul Buzău, a anunţat că în toate localităţile afectate de inundaţii se fac în aceste zile evaluări ale pagubelor, astfel încât în şedinţa de Guvern de joi să poată fi alocate fonduri în sprijinul comunităţilor. De asemenea, Dăncilă a precizat că România va apela la Fondul Solidaritatea pentru că pierderile sunt imense.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Viorica Dăncilă a ajuns, luni, cu elicopterul în localitatea buzoiană Căneşti, unde în week-end s-au produs inundaţii, fiind însoţită de miniştrii  Carmen Dan, Lucian Şova şi Petre Daea, pentru a inspecta zonele în care s-au înregistrat pagube din cauza viiturilor.

Dăncilă a declarat în acest context că în aceste zile autorităţile trebuie să facă evaluări rapide ale pagubelor, astfel în şedinţa de Guvern de joi să poată fi alocate fonduri pentru judeţele afectate.

”Facem o misiune de salvare, vrem să vedem ce s-a întâmplat, de ce au nevoie autorităţile locale. Vrem să vedem situaţia existentă în teren, vrem să grăbim evaluarea, astfel încât oamenii care au fost loviţi de aceste fenomene să aibă un ajutor. Cred că prezenţa noastră aici ne face să avem o idee asupra a tot ceea ce s-a întâmplat la faţa locului. Vrem să vorbim şi cu oamenii, vrem să vedem care sunt problemele existente la acest moment. Ştim că până acum s-a acţionat bine. Vreau să-i felicit pe toţi cei implicaţi, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţile locale şi judeţene. Pentru noi, primordial a fost să nu avem victime, oamenii să fie pe primul loc, şi acum Guvernul este implicat în mod direct în a ajuta toate comunităţile care au avut de suferit”, a declarat premierul, la Buzău.

Viorica Dăncilă a mai spus că în şedinţa de Guvern de joi va fi aprobat proiectul prin care va fi oferit un ajutor financiar familiilor din zonele afectate de inundaţii. Totodată, premierul a adăugat că a discutat cu comisarul european Corina Cretu despre posibilitatea activării mecanismului Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene în cazul României, pentru a-i ajuta pe oamenii din zonele afectate cu alimente şi cu repararea gospodăriilor distruse de ape.

”După ce finalizăm evaluările, am vorbit cu doamna comisar Corina Creţu, astfel încât să accesăm şi fondul de solidaritate, pentru că pagubele sunt foarte mari. Vom face o evaluare din punct de vedere al localităţilor, ne referim şi la locuinţe, la drumuri, căi de acces, agricultură, astfel încât ajutorul Guvernului să vină în toate aceste domenii. Avem fonduri, vom vedea cum facem să acoperim toate aceste pagube. O să apelăm şi la fondul de solidaritate, dar până când acest fond ajunge în România, trebuie să punem la bătaie fondurile care le avem, ca oamenii să aibă un ajutor imediat. Fondul de solidaritate durează mai mult”, a precizat Dăncilă.

Şeful Guvernului a vorbit la Buzau şi despre cazurile în care oamenii nu au vrut să părăsească gospodăriile ameninţate de ape, punându-şi astfel vieţile în pericol.

”Ne lovim de oamenii care nu vor sa plece. Au reticenţa pentru a se muta în altă parte. Vom vorbi cu oamenii să le spunem că dacă s-a întâmplat o dată, se mai întâmplă şi a doua oară să fie inundaţi. Viaţa lor trebuie să fie mai presus de orice şi trebuie să-i ajutăm să găsim în acelaşi sat o altă locaţie pe care să-şi facă casă, să-i ajutam cu materiale de construcţii”, a adăugat Dăncilă la Buzău.

După vizita de la Buzău, premierul a plecat spre zonele inundate de la Bacău.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.