Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut, vineri, un apel către autorităţile locale să identifice de urgenţă toate situaţiile vulnerabile din comunitate şi să se implice pentru a răspunde nevoilor persoanelor din grupurile vulnerabile. Ea a mai făcut apel şi la direcţiile de sănătate publică să acorde o mai mare atenţie solicitărilor venite din partea furnizorilor de servicii sociale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Fac un apel la autorităţile locale să identifice de urgenţă toate situaţiile vulnerabile din comunitate, să ţină cont inclusiv de recentele măsuri pe care Guvernul Ludovic Orban le-a luat, să beneficieze de ele şi să se asigure că furnizează în cel mai scurt serviciile corespunzătoare pentru fiecare categorie de grup vulnerabil. Autorităţile locale sunt cele care cunosc realitatea din teren, ele sunt cele care cunosc nevoile grupurilor vulnerabile, ele sunt cele care ştiu ce tip de soluţii se potrivesc, ce fel de soluţii se potrivesc pentru aceste grupuri vulnerabile şi le solicit să se implice activ pentru a putea răspunde prompt nevoilor acestora”, a transmis, vineri, Violeta Alexandru.

Ea a menţionat că autorităţile locale pot angaja specialişti în asistenţă socială pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile.

“Autorităţile publice locale pot contracta, dacă e vorba de o entitate care furnizează servicii sau pot angaja după caz dacă sunt persoane fizice, specialişti în asistenţă socială cu care să ofere sprijinul necesar grupurilor vulnerabile. Recomandăm ca în această perioadă ca serviciile de consiliere psihologică, acolo unde este nevoie chiar servicii juridice, să fie oferite prin mijloace electronice, prin telefon, dar sunt convinsă că se vor lua cu toate măsurile de protecţie adecvate toate deciziile de rigoare astfel încât să ajungă sprijinul necesar oferit de oameni de specialitate”, a explicat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a precizat că a suspendat toate executările silite pentru toate drepturile de asistenţă socială pe perioada crizei.

“Am suspendat toate executările silite pentru toate drepturile de asistenţă socială pe perioada crizei. Nu cred că este momentul ca în această perioadă să se procedeze la executări silite pentru nişte oameni care cu siguranţă se confruntă cu o serie de probleme. Împreună cu Ministerul Fondurilor Europene am gândit o ordonanţă de urgenţă şi ea a trecut prin Guvern, a fost susţinută de echipa guvernamentală, astfel încât să se poată deconta cheltuielile salariale, cheltuielile de transport, echipamente de protecţie medicală pentru asistenţii sociali care îngrijesc persoanele cu dizabilităţi”, a explicat ministrul Muncii.

El a mai cerut ca direcţiile de sănătate publică să acorde o mai mare atenţie solicitărilor venite din partea furnizorilor de servicii sociale. 

“Am cerut ca direcţiile de sănătate publică să acorde o atenţie mai mare acestor servicii desfăşurate, oferite în diferite forme de organizare în centre rezidenţiale, în locuinţe protejate, în toate tipurile de structuri instituţionale prin care se oferă servicii grupurilor vulnerabile. Fac un apel către direcţiile de sănătate publică să acordă o mai mare atenţie solicitărilor venite din partea furnizorilor de servicii sociale. Este adevărat, rolul acestor entităţi este să asigure un pachet de servicii sociale adecvat nevoilor grupurilor vulnerabile, dar aşa cum ştim, de cele mai multe ori nevoile sociale se împletesc cu cele medicale astfel încât mai ales în această perioadă colaborarea dintre furnizorii de servicii sociale şi specialiştii noştri în sănătate publică trebuie să fie fără fisură”, a mai transmis Violeta Alexandru.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţie (ANDPDCA), Mădălina Turza, a prezentat o situţie a îmbolnăvirilor cu coronavirus din cadrul centrelor pentru persoane cu dizabilităţi şi de la nivelul DGASPC-urilor.

“În urma efortului susţinut făcut în ultimele săptămâni, pot să vă spun că la nivelul centrelor de adulţi cu dizabilităţi în acest moment există doar doi infectaţi în spital şi un deces care s-a produs tot în spital. La nivelul centrelor sau serviciilor publice şi private pentru copii şi copii cu dizabilităţi, nu există niciun copil infectat, nu avem niciun deces şi există doar 47 de copii aflaţi în autoizolare pentru că au ieşit din casă şi pentru a ne asigura că ei nu se află în risc, se află în autoizolare. În sistemul de protecţie, la nivelul DGASPC-urilor, există doi copii luaţi în grijă în judeţul Teleorman care provin dintr-o familie ai căror părinţi se află în spital din cauza virusului Covid”, a spus preşedintele ANDPDCA.

Mădălina Turza a spus şi câte persoane s-au îmbolnăvit din centrele pentru persoane vârstnice.

“În ceea ce priveşte situaţia căminelor de vârstnici din România în căminele aflate în coordonarea DGASPC-urilor, există în acest moment o singură persoană infectată, în căminele aflate la nivelul primăriilor de vârstnici, există două persoane aflate în izolare şi mă refer la vârstnici, la beneficiari, iar în căminele private ,la nivelul căminelor private există 146 de vârstnici izolaţi, 27 infectaţi şi trei decese, evident cea mai mare parte a acestora aflându-se din păcate la centrul din Galaţi”, a precizat Mădălina Turza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.