Un avion al Forţelor Aeriene Române transportă primii cinci pacienţi cu COVID-19 care vor fi transferaţi în Ungaria joi seară. Aceştia vor fi aduşi pe Aeroportul Oradea, de unde vor fi preluaţi de ambulanţe şi duşi la Debrecen, unde se află deja şi un medic român. Conform Ministerului Sănătăţii, alţi cinci pacienţi vor fi transportaţi la Szeged, unde se află de asemenea un medic, de la Timişoara, pentru a ţine legătura cu medicii de acolo. Un criteriu important de eligibilitate a pacienţilor, dincolo de cel medical, este consimţământul familiei. Deja familia unui pacient internat în UPU la Spitalul din Arad a refuzat transferul în Ungaria. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că aeronava C-130 Hercules a decolat în jurul orei 17.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - "O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează joi, 14 octombrie, o misiune de transport umanitar, pe ruta Bucureşti - Oradea, a cinci pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aflaţi în stare gravă. Echipa medicală care monitorizează pacienţii pe timpul zborului este formată din specialişti din cadrul SMURD, iar transportul pacienţilor de la unităţile spitaliceşti către aeroport s-a realizat cu ambulanţe ale SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov", transmis MApN.

Aeronava militară a decolat din Baza 90 Transport Aerian în jurul orei 17.00.

UPDATE - Ministerul Sănătăţii anunţă că a început transferul în Ungaria al primilor pacienţi infectaţi cu SARS-Cov-2, aflaţi în stare critică.

”Este vorba despre 10 pacienţi, 8 dintre aceştia au fost internaţi în UPU din unităţi sanitare din Bucureşti şi  2 din Timişoara, aflaţi  în stare stabilă, care sunt transportabili şi care necesită asistenţă medicală de specialitate într-o secţie de anestezie-terapie intensivă. Din cei 10 bolnavi, un număr de 5 vor ajunge în centrul universitar Szeged, iar ceilalţi 5 în centrul universitar Debrecen”, conform MS.

Transferul pacienţilor din zona de graniţă se realizează pe cale terestră, iar transferul pacienţilor din Bucureşti se efectuează atât pe cale terestră, cât şi pe cale aeriană.  Pacienţii vor fi monitorizaţi pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe.
De asemenea, personal din România a fost trimis în unităţile din cele două centre universitare pentru a asigura sprijinul necesar  acestor operaţiuni. 
 
“Mulţumim vecinilor noştri pentru colaborare şi sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care  trebuie să ne bucurăm. Şi noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienţi aflaţi în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged şi Debrecen”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii.
Reamintim că, România a început săptămâna trecută discuţiile cu autorităţile din Ungaria în vederea transferării mai multor pacienţi Covid grav în ţara vecină pentru tratament

ŞTIREA INIŢIALĂ - Conform lui Hadrian Borcea, coordonator UPU Oradea, un avion al Forţelor Aeriene Române va aduce joi după-amiază  la Oradea cinci pacienţl care vor fi preluaţi cu ambulanţele şi transportaţi către Debrecen.

”Am trimis de dimineaţă la 8:00, am trimis o colegă vorbitoare de limbă maghiară la Debrecen pentru a pregăti sosirea acolo a pacienţilor. Din Oradea pacienţi nu vor fi transferaţi, pentru că acum în UPU nu mai avem niciunul în stare gravă, care să necesite internare, şi am fost anunţaţi de la Bucureşti că vor veni 5 pacienţi cu un avion al Forţelor Aeriene, vor ateriza pe aeroportul din Oradea şi apoi noi vom transfera cu trei ambulanţe la Debrecen. Am pregătit ambulanţele, echipajele şi un centru de triere, preluare şi evaluare a pacienţilor în clădirea aeroportului. După ora 18:00 se aşteaptă aterizarea. Primii 5 pacienţi astăzi şi vor fi încă 20 în zilele următoare. Sunt pacienţi din UPU-ri, decizia este luată la Bucureşti, dar din ce am înţeles că ar fi criterii de eligibilitate, sunt pacienţi care nu şi-au găsit loc de internare în terapia intensivă din România şi merg în cele două spitale, Szeged şi Debrecen”, a declarat Borcea pentru News.ro.

Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara a făcut precizări legate de evaluările pacienşilor şi de modul în care este coordonat transferul.

„Domnul Raed Arafat a emis un ordin de comandant al acţiunii ieri seară, prin care a desemnat două UPU-ri din România care să coordoneze trasferul pacienţilor în Ungaria, în două centre medicale din Ungaria, UPU Oradea Bihor va coordona transferul către centrul Debrecen, iar UPU spitalului Judeţean Timişoara va coordona transferul către Szeged. Aici sunt disponibile 10 locuri pentru ATI momentan şi 50 de locuri pentru pacienţii pre critici”, a precizat .pentur News.ro Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Deja un medic din cadrul UPU Spitalului Judeţean Timişoara se află la Szeged, a plecat de dimineaţă acolo pentru a ţine legătura cu autorităţile din Ungaria, procedura va fi următoarea:

”Se fac evaluări în UPU-rile din ţară, îndeosebi în cele din vestul ţării, dar şi în Bucureşti, pentru a selecta pacienţi care vor merge. Criteriile sunt criterii de severitate ale bolii, atât pentru pacienţii de ATI, cât şi pentru pacienţii pre-critici, dar un alt criteriu important este consimţământul pacientului sau al familiei. Deja la Arad a existat un caz în care familia şi-a exprimat opţiunea ca pacientul să rămână în UPU la Spitalul Judeţean Arad şi să nu fie transferat în Ungaria, pentru că le-ar fi foarte dificil dânşilor să afle informaţii de acolo sau să poată să se deplaseze acolo. Cum vă spuneam, pentru Szeged sunt 10 locuri de terapie intensivă şi 50 de locuri pentru precritici, de la Spitalul Judeţean Timişoara maximum doi pacienţi am trimite către Szeged. Pacienţii aceştia sunt din UPU Judeţean”, a declarat pentru News.ro Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Ungaria ajută România şi preia 50 de pacienţi cu coronavirus, care au nevoie de terapie intensivă, a anunţat, miercuri, la Budaapesta, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, transmite MTI. Pacienţii vor fi duşi în clinici din Szeged şi Debrecen.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.