Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că Ordonanţa de Urgenţă care permite o intervenţia graduală care poate duce până la eutanasierea sau împuşcarea urşilor era una necesară, el arătând că aceasta se aplică exclusiv acelor cazuri în care urşii intră în localităţi. "În paralel, pregătim Hotărârea de Guvern prin care hrănirea cu orice scop a urşilor în intravilan sau în apropierea localităţilor se va interzice şi vor fi sancţiuni mai mari pentru cei care nu respectă aceste interdicţii”, a mai anunţat ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Tanczos Barna a arătat că problema urşilor care intră în zonele locuite de oameni este una "extrem, extrem de gravă" în anumite localităţi, iar oamenii din zonele respective trebuie să beneficieze de aceeaşi siguranţă ca şi semenii lor. 
 
"Este o Ordonanţă de Urgenţă la care am lucrat foarte mult, Ordonanţă de Urgenţă care zilele trecute a parcurs procedura de avizare interministerială, a suferit câteva modificări faţă de varianta pe care am propus-o din minister. Este o Ordonanţă de Urgenţă necesară, este o măsură necesară în localităţi, astfel încât prin această intervenţie graduală să putem elimina pericolul generat de prezenţa urşilor în localităţi. Subliniez cele două aspecte: se referă strict la localităţi şi impune echipei de intervenţie o abordare graduală. Textul ordonanţei spune foarte clar să trebuie să înceapă intervenţia prin îndepărtare, prin alungare, după aceea trebuie parcursă faza tranchilizării şi relocării şi doar în situaţiile în care riscul este mare şi pericolul este iminent la adresa cetăţenilor, doar atunci se poate interveni prin eutanasiere sau prin extragere prin împuşcare”, a afirmat Tanczos Barna, joi, într-o conferinţă de presă.
 
Ministrul Mediului a adăugat că măsuri de prevenţie pentru protejarea speciei de urs vor fi puse în aplicare în cadrul unui program cu un buget de 10 milioane de euro finanţat din fonduri europene, program din care va fi finanţat un sanctuar pentru urşi, măsuri de sprijin pentru cetăţeni -  cum ar fi garduri electrice - dar şi realizarea unei estimări, pe baze ştiinţifice, privind populaţia de urs. 
 
"În paralel, pregătim Hotărârea de Guvern prin care hrănirea cu orice scop a urşilor în intravilan sau în apropierea localităţilor se va interzice şi vor fi sancţiuni mai mari pentru cei care nu respectă aceste interdicţii”, a mai anunţat ministrul. 
 
Între timp, a fost lansată o licitaţie pentru un studiu privind estimarea populaţiei de urs pe criterii clasice, estimare necesară pentru a prezenta Comisiei Europene măsuri cu privire la acest aspect. 
 
În ceea ce priveşte exploatarea fructelor de pădure, ministrul a susţinut că aceasta nu poate fi interzisă, dar poate fi restricţionată, în aşa fel încât în unele zone să fie interzisă intrarea de grupuri formate din zeci de persoane care intră şi culeg fructe din păduri. El a menţionat că nu poate fi interzisă "în totalitate" intervenţia omului în pădure.
 
"În următoarele acte normative pe care le vom promova ne vom adresa şi acestei probleme, astfel încât presiunea asupra habitatului natural să fie cât mai mică şi populaţia de urs să rămână, pe cât posibil, în habitatul natural, în pădure”, a explicat ministrul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.